Les valoracions dels resultats electorals a Lleida

En la Càmera Alta, tan sols dir que el PP ha aconseguit una majoria absoluta acaparadora amb 120 senadors, 83 més que en els comicis del 2019, el PSOE amb 72 en perd 21, i la resta de representació està entre els 7 de Izquierda por la Independència, EAJ-PNV, JxCAT - JUNTS, ASG...  
Eleccions Lleida 23J 2023. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera Eleccions Lleida 23J 2023. © Asmaa R. Bellahbib

A l'espera d'algun serrell a la demarcació de Girona, els resultats electorals han estat ajustats per tots plegats, podríem dir que s'ha regenerat el bipartidisme, però malgrat que la "patacada" generalitzada dels partits independentistes tindran la governabilitat a les seves mans.

Eleccions Mollerussa 23J 2023. © Asmaa R. Bellahbib
Eleccions Mollerussa 23J 2023. © Asmaa R. Bellahbib

En l'àmbit nacional el PP aconseguia 136 diputats (47+que el 2019) el PSOE 122 escons (2 + que el 2019), VOX 33 diputats (-19 del 2019), SUMAR entrava amb 31 diputats. Però pel que fa als partits independentistes ERC perdia 6 diputats respecte al 2019, i es quedava amb 7 diputats, JxCat en perdia 1 que es planta a Madrid amb 7 escons. Pel que fa als Bascos EH Bildu suma 1 diputat més i se situa en 6 escons, EAJ-PNV, també perdia un diputat i se situa amb 5 escons i el darrer dels grups en aconseguir representació B.N.G. que manté un diputat.

Sara Bailac vota al costat de l'alcaldessa Alba Pijuan
Sara Bailac vota al costat de l'alcaldessa Alba Pijuan

Extrapolant els resultats en l'àmbit de Catalunya el PSC amb 1.213.006 vots incorpora a l'hemicicle espanyol 19 diputats, SUMAR, amb 493.548 en trasllada 7, segueix ERC amb 462.883 vots traduïts a 7 escons, JxCAT rep 392.634 vots i trasllada al Congrés 7 diputats, i VOX amb 273.000 vots aconsegueix 2 escons.

Senat

En la Càmera Alta, tan sols dir que el PP ha aconseguit una majoria absoluta acaparadora amb 120 senadors, 83 més que en els comicis del 2019, el PSOE amb 72 en perd 21, i la resta de representació està entre els 7 de Izquierda por la Independència, EAJ-PNV, JxCAT - JUNTS, ASG...  

De tot plegat els portaveus lleidatans en fan la seva interpretació

Inés Granollers: ‘Aquests quatre anys seran molt complicats, però hem aconseguit una cosa molt important: l’independentisme pot decantar la balança’. 

Inés Granollers i Cunillera i Sara Bailac i Ardanuy ©ERC
Inés Granollers i Cunillera i Sara Bailac i Ardanuy ©ERC

Les primeres candidates d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés i al Senat, Inés Granollers i Cunillera Sara Bailac i Ardanuy, acompanyades per la cap de campanya a les Eleccions Generals espanyoles, Montse Bergés i Saura i diversos càrrecs orgànics i electes de la Federació de Lleida dels republicans, entres el que hi havia la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han valorat aquesta nit els resultats de l’escrutini des del Casal Víctor Torres de Lleida. 

Granollers, que s’ha mostrat orgullosa de confirmar que ‘Esquerra Republicana anem un altre cop a Madrid, hi anirem a continuar defensant Lleida el Pirineu i l’Aran i continuarem defensant Catalunya’. De la mateixa manera que ha volgut destacar que ‘a Ponent s’ha aconseguit frenar la dreta extrema i l’extrema dreta’ però també s’ha mostrat conscient que ‘aquests 4 anys seran molt difícils’.   

Les dues també han manifestat que el context i la conjuntura electoral ha portat a ‘una polarització de la campanya’. I això ha propiciat ‘una dinàmica i comportament de vot dual, és a dir, l'electorat català en aquestes eleccions espanyoles vota prioritàriament en clau espanyola i a partits d'obediència estatal’

Finalment, Bailac ha volgut referir-se a la baixada en la participació que també ha afectat Esquerra Republicana que ‘la baixada generalitzada de la participació a Catalunya ens preocupa, és una mala notícia per al nostre país, que ben segur afebleix a Lleida i a Catalunya. Així i tot, des d’Esquerra Republicana hi serem per seguir defensant Lleida, Catalunya i la seva gent’. 

‘Els resultats electorals ens diuen que Esquerra Republicana de Catalunya ha aconseguit quelcom molt important: l’independentisme pot decantar la balança’, ha reblat Granollers.  

Mínguez: “Els lleidatans i lleidatanes hem demostrat que som més els que volem avançar i progressar”

La candidata del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Congrés de diputats, Montse Mínguez, ha fet valdre els resultats a la demarcació que recupera el segon diputat socialista

Montse Mínguez celebra el resultat a Lleida © Ignasi Gómez
Montse Mínguez celebra el resultat a Lleida © Ignasi Gómez

La candidata del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Montse Mínguez, ha afirmat que “avui els lleidatans i les lleidatanes hem demostrat que som més els i les que volem avançar i progressar”. Mínguez ha valorat que “els resultats a la nostra demarcació són molt positius, recuperem el segon diputat socialista. Feia quinze anys que no teníem aquests resultats a Lleida, on hem doblat en vots respecte al 2019”

Ara, ha dit, “som conscients que molts d’aquests vots són vots de confiança en el Partit Socialista; entomem aquest repte per barrar el pas a qui amenaça i ataca els drets dels ciutadans i ciutadanes. Ens responsabilitzem del vot prestat i de reconeixement a la feina fet pel govern de Pedro Sánchez i els assegurem que no els defraudarem; amb nosaltres poden tenir la garantia d’un futur d’igualtats, drets i progrés”.

Mínguez ha destacat que “en l'àmbit de Catalunya els resultats són també molt i molt positius, un cop més ens posem al capdavant i veiem una Catalunya en roig, en la que el PSC guanya en vots arreu i suma més diputats i diputades al Congrés” i ha afegit que “a Catalunya ens consolidem com a primera força, ho vam fer a les darreres autonòmiques, a les municipals i ho fem ara, amb més d'un milió de vots”.

Finalment, la candidata socialista ha apuntat que “ara vindran els moments dels pactes i els diàlegs que han de permetre seguit amb el govern d’esquerres i de progrés que ha encapçalat i seguirà encapçalant Pedro Sánchez”.

Gavín agraeix el suport perquè Junts sigui la primera força als municipis del territori i es compromet a fer sentir la seva veu a Madrid 

El candidat juntaire agraeix la col·laboració de la ciutadania i del partit i es compromet a posar-se al servei de les persones  de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran 

La nit electoral a la seu de Junts ©Junts
La nit electoral a la seu de Junts ©Junts

El candidat de Junts per Lleida, l’Alt Pirineu i Aran al Congrés, Isidre Gavín, ha valorat positivament que Junts torni a tenir un diputat al Congrés pel territori de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, arran d’aquestes eleccions del 23J, ja que “recuperem una posició de representativitat territorial molt important”. Igualment, el cap de llista juntaire ha celebrat que Junts sigui la primera força dins dels municipis de la demarcació, havent guanyat a 87 municipis, i la segona a nivell català, amb 290 municipis en total. 

Uns resultats que per a Gavín no haurien estat possibles sense tota la població que ha mostrat el seu compromís amb Catalunya i ha anat a votar, i tampoc sense tot el món local de Junts, i l’esforç i el treball d’alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, que han donat més visibilitat a la tasca juntaire.  

Per tot això, ha donat les gràcies a les més de 33.000 lleidatanes i lleidatans que han confiat en Junts. El cap de llista, Isdre Gavín s’ha posat “al servei de la ciutadania, dels ajuntaments, de les entitats i de la gent de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran”, i ha explicat que la representació de Junts al Congrés en aquest mandat “es farà sentir i defensarà els interessos i projectes de la gent de la demarcació de Lleida, i els nostres recursos i neguits”. 

Rearmar les aliances independentistes 
Gavín ha lamentat la davallada general dels partits independentistes i ha alertat que “una part molt important de vot independentista que s’ha quedat a casa, i no ha anat a votar”. Per això, ha fet una crida a la “reflexió” que s’ha de fer des dels tres partits independentistes “per veure si podem tornar a rearmar aliances i acords”, ha dit.  
Igualment, Gavín ha explicat que “la governança amb un resultat com aquest a nivell espanyol pot ser molt complexa i els vots dels partits independentistes poden ser absolutament clau per com acabi desenvolupant-se aquest escenari”. Per a Gavín, és una decisió que “estarà en mans del diàleg que pot generar-se, primer entre les forces independentistes. No entendríem cap mena de diàleg amb cap força a nivell espanyol, si no té una coherència d’estratègia a nivell català, a nivell nacional”, ha conclòs. 

La divisió de vot amb el Pdecat 
Gavín ha lamentat la divisió de vot entre formacions polítiques amb objectius similars, i ha explicat que “la diferència de vots entre ERC i Junts ha estat de molts pocs vots, i només amb la meitat dels suports que ha rebut el Pdecat, Junts seria la segona força a la demarcació. Per això, Gavín ha conclòs que aquesta divisió de vot “entre diferents formacions polítiques que no tenim un 100% de coincidència, però sí que tenim projectes comuns, ens penalitza. Ho va fer a les municipals, i ara ens ha tornat a penalitzar”. “El Pdecat ha acabat fent un greu perjudici a la posició de Junts, que ha acabat pràcticament amb un empat tècnic amb ERC”, ha dit.