“Convé seguir treballant els consensos territorials entre tots els actors”, Marta Vilalta (ERC)

La cap de llista d'Esquerra per la demarcació de Lleida explica algunes propostes del seu programa

La candidata lleidatana d'Esquerra, Marta Vilalta ©ERC
photo_camera La candidata lleidatana d'Esquerra, Marta Vilalta ©ERC

Igual que en les passades eleccions al Parlament, la torregrossina Marta Vilalta repeteix com a cap de llista per Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya. És diputada al Parlament des del 2012, a més de portaveu del grup parlamentari republicà des del 2018.

Quin paper ha de jugar Lleida a la Catalunya dels pròxims anys?

Un paper protagonista. Lleida és una terra d’oportunitats i les hem defensat des d’Esquerra Republicana, creient-nos el potencial que tenim i apostant com mai en l’Hospital Arnau de Vilanova, duplicant les freqüències de la línia de tren Lleida – Cervera, creant noves escoles rurals per garantir vida i futur, ajudant al sector primari davant les adversitats i defensant l’equilibri territorial amb inversions en cultura, i en equipaments esportius perquè tothom pugui viure als pobles rurals i a les nostres comarques amb igualtat de condicions. Hem de seguir jugant un paper cabdal en l’àmbit del sector agroalimentari, consolidant-nos com la capital agroalimentària del sud d’Europa i amb la modernització del canal d’Urgell, i hem de fer un salt qualitatiu a nivell industrial amb el desenvolupament del polígon de Torreblanca.

Per garantir aquest lideratge amb accent lleidatà convé seguir treballant els consensos territorials entre tots els actors institucionals i socials i econòmics. Per això des d’Esquerra proposem a la resta d’actors polítics d’actuar prioritzant la defensa del territori, dels interessos de la ciutadania de les comarques de Ponent, i treballant una agenda compartida com ja hem impulsat aquesta legislatura.

Ens cal disposar d’un finançament singular per a Catalunya, que recapti tots els impostos que generem i que acabi amb el dèficit fiscal que patim

Lleida serà capaç de compaginar la rellevància agroalimentària amb l’atracció de projectes industrials de valor?

I tant, són àmbits perfectament complementaris i de fet que es retroalimenten. El sector agroalimentari és el primer sector del país i representa el 20% del PIB, però és que en el cas de Lleida és el principal valor afegit que té el nostre territori. Per nosaltres és absolutament estratègic, per això, entre altres coses, hem impulsat a Lleida el Biohub Catalunya per seguir essent la referència del país.

Lleida té, a més, tota la capacitat per convertir-se en un pol industrial per la seva ubicació estratègica i gràcies als projectes en marxa com el polígon industrial de Torreblanca que és una aposta decidida d'Esquerra Republicana i de totes les institucions que liderem. Torreblanca ha de ser un pol d'atracció d'inversions industrials a les nostres terres, algunes elles vinculades a l’agroalimentació, al transport, o a la innovació, i hem de ser proactius en la captació d'iniciatives i inversions com hem estat en aquesta legislatura des del Govern amb l'arribada de Lotte al Camp de Tarragona o la reindustralització de la Nissan, per posar dos exemples.

Tot això, a la vegada que invertim en la millora de les infraestructures, de la connectivitat i que seguim avançant en la protecció i impuls de les petites i mitjanes empreses del territori així com la formació professional. Dit això, pel progrés econòmic de les nostres terres, del país i la prosperitat de famílies així com defensa dels serveis públics i les oportunitats, ens cal disposar d’un finançament singular per a Catalunya, que recapti tots els impostos que generem i que acabi amb el dèficit fiscal que patim. Sense un nou finançament singular tindrem limitades les oportunitats, és per això que si depèn d’Esquerra republicana aquesta serà una de les prioritats.

Expliqui’ns dues propostes del seu programa que repercuteixin positivament a les comarques de Ponent.

En primer lloc, des d'Esquerra Republicana creiem que tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets i oportunitats visquin on visquin per això hem apostat com mai per la defensa del món rural. En aquest sentit, la primera llei que portarem al Parlament aquesta nova legislatura és l'Estatut del Municipi Rural, una regulació fruit de les reivindicacions territorials i treballada amb les entitats municipalistes que marcarà un abans i un després en la lluita contra el despoblament.

L’Estatut ajudarà a garantir l'arrelament de les persones que viuen en municipis rurals i l'accés als serveis bàsics en igualtat d'oportunitats amb accions com deduccions fiscals per residència a un municipi rural o per la compra o lloguer d’un habitatge, la rebaixa de l’impost sobre transmissions patrimonials o l’augment entre un 10 i un 15% de les ajudes al Fons de Cooperació local de Catalunya per als ajuntaments, així com una borsa d’habitatge rural i un paquet d’ajudes per als emprenedors i els autònoms que s'instal·lin en municipis rurals, a més de mesures d'agilització administrativa.

A partir d’aquí, hi ha moltes propostes que repercuteixen positivament a les comarques de Ponent, des del suport per l’agilització dels tràmits als pagesos, la defensa dels preus justos o el relleu generacional, fins a la proposta de l’articulació de les Rodalies Lleida gestionades per la Generalitat; però voldria posar en valor la política més transformadora d’aquesta legislatura com és la gratuïtat del curs d’Infantil 2 a l’escola bressol, i adquirir el compromís d’ampliar la gratuïtat a tota l’etapa 0 – 3 anys, perquè això és combatre les desigualtats i perquè això és afavorir la conciliació, especialment de les mares.