Descobreix els candidats lleidatans a les pròximes eleccions al Parlament

Els catalans tornem a ser cridats a les urnes el pròxim 12 de maig en què els lleidatans escollirem 15 diputats
Els candidats lleidatans al Parlament el 12 de maig ©Comarques
photo_camera Els candidats lleidatans al Parlament el 12 de maig ©Comarques

Malgrat que la voluntat de l’executiu català era exhaurir la legislatura fins al febrer del 2025, la falta d’un acord sòlid per aprovar els pressupostos de la Generalitat va dur el president Pere Aragonès a convocar eleccions per al pròxim diumenge 12 de maig. El cap de Govern va afirmar que les “línies vermelles” i els “vetos creuats” en les negociacions pressupostàries, malgrat que hi havia un acord amb el PSC, són el que han obligat a avançar la cita amb les urnes.

Els candidats lleidatans a les eleccions del 12 de maig

Junts+ Puigdemont per Catalunya: Jeannine Abella

Jeannine Abella
Jeannine Abella

Alcaldessa d’Isona i Conca Dellà i diputada al Parlament des del 2022 quan va entrar per substituir a Joan Carles Garcia, Abella liderarà la llista juntaire per als pròxims comicis després que no hi hagués cap altra candidatura interna. La candidata va afirmar que acompanyar Puigdemont “no és només un honor, sinó un repte il·lusionant”. La seva experiència política comença el 2015 com a regidora a Isona i, posteriorment, com a tinent d’alcalde fins al 2023, quan es converteix en alcaldessa. La isonenca estarà acompanyada per l’empresari Joan Prat com a número dos i per l'alcaldessa de l'Albi i presidenta de Junts, Anna Feliu, en tercera posició.

Esquerra Republicana de Catalunya: Marta Vilalta

Marta Vilalta
Marta Vilalta

Igual que en les passades eleccions al Parlament, la torregrossina Marta Vilalta repetirà com a cap de llista per Lleida d’Esquerra. Actualment, és diputada al Parlament des del 2012, a més de portaveu del grup parlamentari republicà des del 2018. Vilalta va assegurar que és “un honor encapçalar el projecte d’ERC per Lleida, Pirineu i Aran”. El número dos d’ERC serà l’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, seguit de l’actual delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i del cap dels serveis territorials de Cultura, Albert Turull. Clou la llista la també torregrossina Carme Vidal i Huguet, que fou diputada per Convergència i Unió entre el 2006 i el 2010.

Partit dels Socialistes de Catalunya: Òscar Ordeig

Òscar Ordeig
Òscar Ordeig

Ordeig repeteix en la primera posició del PSC per Lleida en una candidatura amb la regidora de Lleida, Judit Alcalà, i el regidor d’Alcarràs, Manel Ezquerra, en el segon i tercer lloc, respectivament. La candidatura socialista també inclou a Manel Cirera, membre del partit Units per Avançar. Per la seva banda, Ordeig ha estat candidat en quatre eleccions, després que el 2014 s’estrenés al Parlament rellevant a Àngel Ros. “En menys de dos mesos, els catalans i catalanes tindrem l’oportunitat d’obrir una nova etapa per Catalunya, però sobretot per les nostres comarques”, va assegurar el candidat en la proclamació de la llista.

Candidatura d'Unitat Popular: Bernat Lavaquiol

Bernat Lavaquiol (ACN)
Bernat Lavaquiol (ACN)

Després que el cap de llista el 2021, Pau Juvillà, fos inhabilitat per desobediència, la CUP ha apostat pel regidor de la Seu d’Urgell, Bernat Lavaquiol, com a candidat per les pròximes eleccions del 12 de maig. A banda de la seva tasca com a edil, el cupaire també ha estat un dels portaveus i cara visible de la plataforma Stop JJOO 2030. En la presentació de la llista, Lavaquiol va expressar la voluntat d’augmentar la seva representació per Lleida amb “una llista preparada”. En segona posició hi haurà la portaveu de la plataforma contra els macroprojectes energètics a Ponent, Mercè Cortina, seguida del regidor de Cultura, Habitatge i Participació de Tàrrega, Miquel Nadal.

Vox: Rafael Villafranca

Rafael Vilafranca
Rafael Vilafranca

El partit d’extrema dreta Vox ha situat a l’advocat Rafael Villafranca com a cap de llista per a les eleccions al Parlament del 12 de maig, després que en els anteriors comicis ho fos Antonio Ramón López. Villafranca ha estat assessor jurídic i membre del Comitè Executiu provincial de Vox des del 2019, a més de presidir l’agrupació lleidatana dels ultradretans des del 2023. El número u va declarar que l’objectiu de la seva candidatura serà que “Catalunya torni a ser referència a la resta d’Espanya després d’haver estat arruïnada pel separatisme”.

Partit Popular de Catalunya: Montse Berenguer

Montse Berenguer
Montse Berenguer

La funcionària titulada del Cos Superior de la Generalitat, Montse Berenguer, serà la número u del Partit Popular per Lleida el proper 12 de maig després que la formació hagi renovat tots els caps de llista de les demarcacions catalanes, a excepció d’Alejandro Fernández. Berenguer no té trajectòria política i es presenta com a independent en una llista “amb gent valenta per defensar l'agenda lleidatana i ser la veu del centredreta al Parlament”, tal com va explicar la candidata. El número dos de la llista popular serà el graduat en administració d’empreses, Marc Sisteré. L’objectiu del PP a Lleida serà recuperar l’escó que va perdre l’any 2017.

Comuns Sumar: Elena Ferre

Elena Ferre
Elena Ferre

El sector dels comuns, que es presenta sota la marca Comuns Sumar, també canvia la seva candidata respecte de les últimes eleccions. La tècnica d’Igualtat i Feminismes Elena Ferre serà qui buscarà que la formació obtingui representació a Lleida encapçalant una llista on estarà acompanyada pel regidor de Tuixent, Mario Mata, com a número dos i la regidora d’Almacelles, Montse Cortasa al tercer lloc. Ferre va ser regidora a la Paeria de Lleida entre 2019 i 2023, a més de ser diputada a la Diputació de Lleida. La candidata dels comuns va destacar la seva aposta per “la joventut, la pagesia i el feminisme, sense caure en el lleidacentrisme”.

Ciutadans: Isaac Caballero

Isaac Caballero
Isaac Caballero

Ciutadans estrena candidat per Lleida després que el 2021 ho fos Jorge Soler, qui va abandonar el partit un any després. En aquesta ocasió, els taronges han apostat pel president de l’Associació Veïnal i de Comerciants de la Mariola de Lleida, Isaac Caballero, qui a més ha ocupat diferents posicions dins de l’organització local de la capital del Segrià i actualment n’és el secretari d’organització. Malgrat que no ha estat representat polític en cap institució, Caballero ha liderat algunes de les reivindicacions veïnals del barri de la Mariola després de recuperar l’entitat que presideix a finals del 2023.

Resultats de les eleccions al Parlament el 2021 ©Comarques
Resultats de les eleccions al Parlament el 2021 ©Comarques

Lleida escollirà 15 diputats a l’hemicicle

Dels 135 diputats que conformen el Parlament de Catalunya, la circumscripció de Lleida escull 15 representants polítics que en les passades eleccions van ser 5 per Junts, 5 per Esquerra, 3 pel PSC, 1 per la CUP i 1 per Vox. Pel que fa a la resta de províncies catalanes, Barcelona compta amb 85 diputats, Tarragona n’escull 18 i Girona, 17. El llindar electoral per poder obtenir representació al Parlament és el 3% dels vots vàlids emesos per a cadascuna de les circumscripcions. Sense superar aquesta barrera, els partits no poden concórrer a la distribució d’escons. La normativa que s’aplica per repartir els escons és la fórmula D’Hondt.

Les llistes lleidatanes del 12 de maig, al complet

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC-PSOE) (PSC)

1. Òscar Ordeig Molist

2. Judit Alcalá González

3. Manel Ezquerra Tomàs

4. Neus Comes Pon

5. Miguel Almansa Filloy

6. Míriam Farré Sopena

7. Jesús Cienfuegos Contreras

8. Cristina Moreno Castro

9. Manel Sirera Lardies (Independent)

10. Cecília Hill Ibáñez

11. Joel Bastons Vilaltella

12. Anna Rius Alzamora

13. Josep Maria Ibáñez García

14. Maria Dolores (Lola) Abelló Planas

15. Rachid Faris Smahi

Suplents

1. Jordi Jiménez Horcajadas

2. Joan Antoni Boldú Pelegrí

3. Mónica Requena Palma

4. Javier Pelegrí Sarlé

5. Pilar Luengos Jiménez

6. Miquel Solanes Guasch

7. Nuria Medina Ximénez

8. José Luis Palacios Rodríguez

9. Carles Boix Riart

10. Lorena González Dios

PARTIT POPULAR / PARTIDO POPULAR (PP)

1. Montserrat (Montse) Berenguer Messeguer

2. Marc Sisteré Niubò

3. Jaume Izcara Camí

4. Xavier Lluis Batalla

5. Anna Florista Izquierdo

6. Daniel Barios Sero

7. Isabel Martorell Badia

8. Ramón Piñol Verge

9. Ana Cava Muñoz

10. Montserrat (Montse) Rodríguez Serra

11. Miquel Barniol Moreno

12. Josefa (Pepi) Carner Comella

13. Oscar Maurelos Jiménez

14. Joan Simeon Morera

15. Dolors López Aguilar

Suplents

1. Jordi Navarro Montiel

2. Jordi Alfonso Novales

3. Silvia Lucena Larrubia

4. Dolors Roca Cortes

5. Concepción (Inma) Téllez Muñoz

6. José Sáez Rubio

7. Sheila Hernández Tallon

8. Adrià López Miró

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC)

1. Marta Vilalta i Torres

2. Josep (Pepe) Vidal i Bringué

3. Montserrat (Montse) Bergés i Saura

4. Albert Turull i Rubinat

5. Roser Bombardó i Bagaria

6. Xavier Castellana i Gamisans

7. Elisabet Lizaso i Cantón

8. Engelbert Montalà i Pla

9. Marian Lamolla i Miret

10. Marc Martínez i Romeu

11. Rosa Noray i Vidal

12. Jordi Estiarte i Berenguer

13. Ruth Barella i Solé

14. Miquel Abrantes i Lluch

15. Carme Vidal i Huguet (Independent)

Suplents

1. Carlos Gibert i Bernaus

2. Rosanna Ramírez i Forcat

3. Jordi Sala i Solans

4. Sara Vilches i Comelles

5. Jaume Rutllant i Casas

6. Clàudia Lara i Castellón

7. Roger Rosich i Balcells (Independent)

8. Eva Fiter i Cirera

9. Joan Talarn i Gilabert

10. Jordina Freixanet i Pardo

COMUNS SUMAR (COMUNS SUMAR)

1. Elena Ferré Toldrà

2. Mario Mata Madrid

3. Montserrat (Montse) Cortasa Gras

4. Oriol López Sanfeliu

5. Meritxell Teruel Cubí

6. Jordi Pino Lacosta

7. Elena Carmen Motos Hervas

8. Francisco Godas Bastida

9. Montserrat Rollan Espunyes

10. Jordi Cipriano Líndez

11. Amaia Rodrigo Arcay

12. Josep Grau Farrús

13. Anna Mayench Calero

14. Marc Dalmau Saba

15. Sara Vila Galan

Suplents

1. Marcel Colell Pala

2. Laura Bergés Saura

3. Josep Carles Martín Vergara

4. Núria Pujol Vidal

5. Jaume Moya Matas

FRENTE OBRERO (FO)

1. Gonzalo Pujol Alonso

2. Carla Marín Herrera

3. Aitor Hurtos Martínez

4. Maria Isabel Estellez López

5. Dwayne Burge Cano

6. Aaron Guirado i Genado

7. Aaron Josue Botton Morales

8. Manuela Gallo Santiago

9. Carmen Mayol Obrador

10. Jordi Ortiz Roman

11. Daniel Caballero Troya

12. Aitor Vega Giménez

13. Rafael Mata Galdon

14. Rosario Giménez Reinoso

15. Mónica Repullo Roldan

Suplents

1. Cristian De Dios Camacho

2. Akane Ruiz Morales

3. Nicolás Palmieri Aura

VOX (VOX)

1. Rafael Villafranca Mercé

2. Alejandra Roig López

3. María Isabel Guzmán Cornejo

4. Enric Plana Alonso

5. María Cinta Pujol Rovira

6. Carlos Fernando Nicolás Arfelis

7. Susana Rubio Martí

8. Jorge Peña González

9. José Barrufet Martín

10. María de la Caridad Herrero Melcon

11. Antonio Blas Martí Martín

12. Rosa María Bonet Carrillo

13. José Martínez María

14. Yessica Rastrojo Rosillo

15. José Ramón Massot Gómez

Suplents

1. Alejandro Javier Corona Molina

2. Nieves Vilchez Justicia (Independent)

3. Yaiza Martínez Méndez (Independent)

CIUTADANS-PARTIDO DE LA CIUDADANIA (CS)

1. Isaac Caballero Pujadas

2. Maria del Carmen (Carme) Gòdia Bagué

3. Francisco José (Kiko) de Urquía Comas

4. Maria Dolores (Mari) Vera Lozano

5. José Costa Brillas

6. Renato Bertomeu Redó

7. Melani Rincón Torralba

8. Fernando Lujano Moreno

9. Carolina Hurtado Blanco

10. Maria José Valenzuela Baguena

11. Encarnación Ceballos Baena

12. Luisa Falero Domínguez

13. José Luis Linares Sánchez

14. Sharay Erill Azzaz

15. Ramon Vilaltella Domenjo

Suplents

1. Gemma Maria (Gema) Sánchez Pérez

2. Samuel Romera Bernabé

3. Laura Elvira Gómez

PER UN MÓN MES JUST (PUM+J)

1. Javier Arcos González

2. Irene López Helguera

3. Alicia Garrido Muñiz

4. Pablo Macho Otero

5. Teresa Pla Saavedra

6. Gonzalo Santandreu Lorite

7. María Luisa Gómez Saldaña

8. Ana Badosa Ricart

9. Oriol Cerda Serra

10. Noemí Roca Barrrio

11. Daniel Ardil García

12. Carmen Otero Sierra

13. Montserrat Barrio López

14. Elsa Gil Mateu

15. Jordi Farnós Fernández

CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR - DEFENSEM LA TERRA (CUP - DT)

1. Bernat Lavaquiol i Colell

2. Mercè Cortina i Oriol

3. Miquel Nadal i Talavera

4. Castell Cots i Pascual

5. Emma Rojas i Sànchez

6. Josep Ramon Farran i Belart

7. Nogay Ndiaye i Mir

8. Arnau Quingles i Colell

9. Núria Sauquillo i Guerra

10. Francisco (Sisquet) Soto i Moreno

11. Núria Folch i Castells

12. Marc Barrera i Colilles

13. Isabel Sala i Casteràs

14. Joan Molins i Aige

15. Magdalena (Magda) Ballester i Sirvent

Suplents

1. Bàrbara Parra i Huertas

2. Jordi Arís i Balada

3. Mireia Barés i Badia

4. Sebastià Mata i Molinero

5. Rubén Gavilà i Esquerdo

6. Mireia Lozano i Pérez

7. Josep Mesalles i Villanova

JUNTS + CARLES PUIGDEMONT PER CATALUNYA-JUNTS+ (CAT-JUNTS+)

1. Jeannine Abella i Chica

2. Ignasi Prat i Sarri

3. Anna Feliu i Moragues

4. Jordi Fàbrega i Sabaté

5. Rosa Jové i Montañola

6. Antoni Villas i Miranda

7. Raül Aguilar i Maza

8. Judit Guim i Tarruella

9. Gerard Sabarich i Fernàndez-Coto

10. Sílvia Torra i Vila

11. Carme Miró i Solé

12. Josep Torres i Flores

13. Carlota Monfort i Fantova

14. Albert Maurell i Ribot

15. Violant Cervera i Gòdia

Suplents

1. Manel Cònsola i Alentà

2. Anna Maria Farré i Casaseca

3. Jordi Duocastella i Falip

4. Cristina Rotellà i Lasheras

5. Jordi Torres i Mateu

6. Marta Gispert i Rocasalbas

7. Joan Segura i Torres

8. Maricel Segú i Peralba

9. Rafael Safont i Aliaga

10. Jaume Pané i Roig

ALIANÇA CATALANA (ALIANÇA.CAT)

1. Ramón Abad Gimeno

2. Rosa María Soberana Bonet (Independent)

3. Ramón Porta Piqué

4. Josep María Gatnau Joaniquet

5. Cristina Lafay Bertrán

6. Marcel Salvia Segués

7. Lidia Escales Peremartí (Independent)

8. Pol Balagué Albuixec

9. Eduard Canalias Farreras

10. Montserrat Abillar Costa (Independent)

11. Roger Pastor Torres

12. Cristina Dos Santos Riba (Independent)

13. Raquel Alarcón Mendieta (Independent)

14. Francesc Fabregat Talarn

15. Albert Puig Bernaus

Suplents

1. Robert Padilla Nula

2. Isabel Oliva Penella

3. Jaume Ubach Vilalta (Independent)

ALHORA (ALHORA)

1. Jordi Vicenç Pou i Jové

2. Marta Aldomà Boquet

3. Òscar Gasulla Montardit

4. Doriane Teresa Delaurens Pujol

5. Josep Tort Bardolet

6. Ariadna Benet i Mònico

7. Francesc Xavier Alonso Llovet

8. Albert Velasco Gonzàlez

9. Sònia Santaliestra Carreras

10. Carles Cama Gutiérrez

11. Rosa Peroy Ribes

12. Marc Cortès Minguet

13. Maria Montserrat Trepat Ribé

14. Maria Garganté Llanes

15. Roger Mas Solé

Suplents

1. Raül Garrigasait Colomés

2. Anna Ortín Nadal

3. Rosa Beso Rué

4. Carme Tàpies Llobera

5. Ignasi Moreta Tusquets

PARTIT UNIVERS CATALÀ (P1C)

1. Ramon Carner Alives

FRONT NACIONAL DE CATALUNYA (F.N.C.)

1. Magí Hildebrandt López

2. Mònica Amenós Tudo

3. Eloy Carmona Sánchez

4. Pol Vila Vives

5. Tomàs Caminal Ros

6. Eva Gestí Gómez

7. Marcel Grau Jové

8. Jaume Garriga Casas

9. Marcel Oronich Macarro

10. Neus González Vallès

11. Albert Carulla Abelló

12. Ariadna Pla Gato

13. Sara Arroniz Mico

PARTIT COMUNISTA DELS TREBALLADORS DE CATALUNYA (PCTC)

1. Jesús José Capacete Capdevila

2. Guilem Sans Garrote

3. José Luís Olivas Sánchez

4. Sonia Romero Otero

5. Núria Giró Vial

6. Sandra Rodríguez Molino

7. Alfonso Tudela Colell

8. Álex Maspoch Luque

9. Álex Behncké i Serra

10. María Jesús Jiménez Portero

11. Marta Elvira Collado

12. Vanesa Rubio Bosch

13. Adrià Ametlla Ferro

14. Marc Hernández Rodríguez

15. Carmen Asensio Giner

Suplents

1. Iván González Pérez

PARTIT ANIMALISTA AMB EL MEDI AMBIENT (PACMA)

1. Adrian Rubio Cano

2. Vanessa Vallvardú Mateo

3. María Josep Piñol Carrera

4. Javier Hernández Rubio

5. Inmaculada García Anadón

6. Laura Silva González

7. Alicia García García

8. Alejandro García-Argudo Gómez

9. Cristina García González

10. José Armijo García

11. María Genoveva Ruiz Ortiz

12. Laura Solé Sala

13. Luis Pradas Amat

14. María del Carmen Domínguez Rodés

15. Antonio Flores Alcaraz

Suplents

1. Maryam Karchani Gómez de Aranda

2. Salvador Jòdar Rivas

3. José Luis Fernández Martínez

RECORTES CERO (RECORTES CERO)

1. Vicente Díez Domper

2. Enrique Costas Tejeiro

3. Carme Aleña Esteve

4. Cristobal López Sánchez

5. Lucreidis Sierra Pérez

6. Maria Teresa Vargas Casanovas

7. Laura Sexer Pérez

8. Joan Hibernon Montoya

9. Willy Alfredo Crisostomo Carvajal

10. Claudia Martínez Clemente

11. Antonio Pacheco Pedrosa

12. Miquel Fernández Embid

13. Maria Teresa Conde Pérez

14. Miriam Navarro Pedrero

15. Xavier Lumbiarres Feraud

Suplents

1. Yessica Paola Jiménez Rocha

2. Diego Valdez Carvajal