“La Conselleria d'Agricultura ha de tenir la seva seu a Lleida”, Montse Berenguer (PP)

La candidata del Partit Popular per la demarcació de Lleida detalla algunes de les propostes electorals

La candidata lleidatana del Partit Popular, Montse Berenguer ©PP
photo_camera La candidata lleidatana del Partit Popular, Montse Berenguer ©PP

La funcionària titulada del Cos Superior de la Generalitat, Montse Berenguer, és la número u del Partit Popular per Lleida aquest 12 de maig. Berenguer no té trajectòria política i es presenta com a independent amb l'objectiu de recuperar la representació dels populars a la demarcació.

Quin paper ha de jugar Lleida a la Catalunya dels pròxims anys?

El posicionament geogràfic excepcional de Lleida la converteix en un nexe crucial per a les connexions tant amb el seu entorn immediat com amb la resta de Catalunya, d'Espanya i especialment amb l'Aragó Oriental. Amb un sector agrícola i ramader de vital importància, el PIB agrari de les terres lleidatanes representa un impressionant 35% del total de Catalunya. Aquesta xifra exemplifica la força i la contribució cabdal de Lleida a l'economia nacional. Així doncs, hem d’aconseguir que la Conselleria d'Agricultura i Ramaderia tingui la seva seu a Lleida. En un moment en què el món rural reclama la seva merescuda atenció, Lleida i el seu entorn natural són el nostre llegat més preuat.

A més, Lleida, amb les seves comarques del Pirineu i l'Aran, juga un paper fonamental en el turisme, un sector que requereix un impuls continu per a la seva promoció i desenvolupament. El teixit comercial de Lleida, juntament amb els autònoms, emprenedors i empreses, també mereix un reconeixement destacat. Amb un potencial econòmic substancial, és imprescindible aprofitar totes les oportunitats disponibles per a assegurar el seu creixement i aposta per la joventut. Finalment, a Lleida som punt de referència d’un territori de 350.000 habitants i, això, requereix d’unes infraestructures i mobilitat dignes.

Fa falta un centre logístic a l'altura dels objectius que volem assolir

Lleida serà capaç de compaginar la rellevància agroalimentària, amb l’atracció de projectes industrials de valor?  

Des de l'any 2017, Catalunya ha experimentat un preocupant fenomen: prop de 9.000 empreses han optat per traslladar la seva seu fora del territori, convertint-nos en la comunitat autònoma amb el deute més gran d'Espanya. Això subratlla la urgència de potenciar el ric teixit empresarial agroalimentari ja present a Lleida. No obstant això, és essencial fomentar també la diversificació dels sectors industrials, incorporant iniciatives que aportin valor afegit a l'economia provincial.

En aquest sentit, confio plenament en la capacitat de Lleida per conciliar la seva rellevància agroalimentària amb l'atracció de projectes industrials de valor. No obstant això, fa falta un centre logístic a l'altura dels objectius que volem assolir. Un centre logístic eficient i modernitzat és un component essencial per potenciar la competitivitat del sector agroalimentari i industrial de Lleida. Aquesta infraestructura proporcionaria una plataforma central per a la distribució eficaç dels productes locals tant en l'àmbit nacional com internacional, fomentant així l'expansió dels negocis i la creació de noves oportunitats de mercat. A més, contribuiria a millorar la connectivitat i l'accessibilitat dels empresaris i els productors del territori, facilitant les seves operacions logístiques i reduint els costos associats. En definitiva, un centre logístic ben equipat serà un catalitzador clau per a l'èxit i el creixement sostenible del sector empresarial a Lleida.

Proposo la creació d'un fons específic, gestionat a través de l'Institut Català de Finances, destinat a finançar projectes d'innovació agroalimentària que siguin aplicables i orientats al mercat. Aquests esforços han de centrar-se en el desenvolupament cooperatiu agrari i en les explotacions ramaderes i agrícoles.

És igualment crucial impulsar la modernització del sector carni i ramader de Catalunya, amb l'objectiu de millorar-ne la competitivitat. Aquesta modernització pot ser suportada amb els fons Next Generation de la Unió Europea, que ofereixen una oportunitat única per a la transformació econòmica.

Finalment, s'ha de treballar en l'eliminació de les barreres burocràtiques que obstaculitzen la implantació de noves empreses agroalimentàries, assegurant al mateix temps un entorn social, polític i econòmic estable que afavoreixi la confiança empresarial i redueixi el risc de fuga d'empreses.

Volem crear l’Oficina d’Antiokupació per tal de defensar la propietat privada i acabar amb l’incivisme

Expliqui’ns dues propostes del seu programa que repercuteixin positivament a les comarques de Ponent.

Lleida ha registrat al 2023 268 agressions sexuals, un 36% més que l’any anterior i es computen tres robatoris a habitatges cada dia. Per aquest motiu, una de les propostes del PP Lleida és  major seguretat i presència de seguretat de tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat per tot el nostre territori. La inseguretat al nostre territori ha anat a l’alça, especialment, pel que fa a delictes contra el patrimoni i delictes contra la llibertat sexual. Proposem incrementar el nombre d’agents policials i, obrir més places a nivell horitzontal (especialitzacions dins de la carrera policial). Atès que Catalunya lidera el rànquing d’okupació il·legal en un 42%,  volem crear l’Oficina d’Antiokupació per tal de defensar la propietat privada i acabar amb l’incivisme, les polítiques permissives i delinqüència.

Actualment, la llista d’espera per a determinades intervencions quirúrgiques a les terres de Lleida tendeix a l’alça i supera els 9.800 pacients. Des del PP Lleida apostem per reduir les llistes d’espera de reconeixements de discapacitat i dependència i altres en matèria de salut. Per tant, considerem que cal dotar de més recursos econòmics els serveis de salut primària i socials. En aquest sentit, cal incrementar els recursos humans i materials, a més d’incrementar les inversions en matèria de salut mental i incidir en la prevenció i detecció precoç de malalties. No podem deixar de banda l’acompanyament a les famílies i incloure la perspectiva comunitària.