El PSC guanya a Catalunya amb 42 escons seguits de Junts+ amb 35 escons i amb 20 escons ERC se situa en tercer lloc

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, es proposava per "liderar la nova etapa" que creu que enceta Catalunya després dels resultats dels comicis. Arran de la clara victòria Illa ha anunciat que pretén presentar-se a la investidura per ser president de la Generalitat un cop es constitueixi la Mesa del Parlament
Col·legi electoral a l'Escorxador de Lleida @JosepAPérez
photo_camera Col·legi electoral a l'Escorxador de Lleida @JosepAPérez

Amb el 99,5% dels vots escrutats en les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig Junts+ hauria resultat la força més votada en terres lleidatanes aconseguint cinc diputats, el PSC se situaria en segon lloc amb quatre diputats, un més dels que tenia actualment, repetint el millor resultat des de 2003. El grup d'ERC quedaria relegar al tercer lloc després de perdre dos escons del cinc que tenia fins ara. Pel que fa a la resta de partits en terres lleidatanes PP, Aliança Catalana i Vox es reparteixen els tres diputats que queden de la demarcació.

Pel que fa a les dades generals el PSC ha guanyat les eleccions amb 42 escons, 8 més que en els comicis del 2021, Junts+ seria la segona força amb 35 escons, 3 més que el 2021, i ERC perdria 13 escons en relació amb el 2021 quedant en els 20 escons

El PP seria el segon grup amb més creixement 15 diputats en vers els 6 del 2021, i irrompia en l'hemicicle català Aliança Catalana amb 2 diputats. Vox repeteix amb 11 diputats. 

Els resultats negatius també han sigut per la CUP que per 5 escons i es queda amb 4 diputats, Comuns Sumar en perden 2, quedant amb 6 representants.

Ciutadans desapareix de la política catalana, perdent els tres escons que va aconseguir el 2021 

Salvador Illa guanya les eleccions

Salvador Illa candidat del PSC ©Jordi Borràs
Salvador Illa candidat del PSC ©Jordi Borràs

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, es proposava per "liderar la nova etapa" que creu que enceta Catalunya després dels resultats dels comicis. Arran de la clara victòria Illa ha anunciat que pretén presentar-se a la investidura per ser president de la Generalitat un cop es constitueixi la Mesa del Parlament, però no ha aclarit quins suports voldrà buscar. El socialista ha celebrat els bons resultats del PSC, que per primer cop en 45 anys ha guanyat les eleccions tant en vots com en escons. Segons Illa, un dels factors que ha influït en la victòria són les polítiques del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'Estat.

Carles Puigdemont aspira a ser investit

Carles Puigdemont camdidat de Junts+ ©Gemma Tubert
Carles Puigdemont camdidat de Junts+ ©Gemma Tubert

El cap de llista de Junts+ ha tret pit del seu  resultat "molt meritori", sent l'única força independentista que creix –3 escons, fins als 35, i més de 100.000 vots— i havent guanyat en més de 30 comarques i de 700 municipis. Però ha admès que "no ha estat suficient per guanyar les eleccions" ni per "compensar la caiguda" d'ERC i la CUP. El candidat de Junts+ ha defensat durant tota la campanya que era el candidat amb més possibilitats de ser investit en segona volta.

Pere Aragonés candidat d'ERC ©Àlex Recolons
Pere Aragonés candidat d'ERC ©Àlex Recolons

Pere Aragonès assumeix la responsabilitat

El candidat d'ERC a les eleccions d'aquest 12-M ha assumit els "molt mals resultats" del partit, hi ha anunciat que ERC treballarà a partir d'ara "des de l'oposició". De fet, ha convidat PSC i Junts a "gestionar la nova etapa", després dels resultats. Aragonès ha destacat que es farà càrrec de responsabilitats "individuals", un cop s'acabin d'analitzar els resultats.

L'encara president del Govern ha afegit que també caldrà assumir responsabilitats "col·lectives".