Artesa de Segre recorda l’amistat de l’activista Francesca Solé i el pintor cubista Palau Ferré

Redacció | Foto: Ajuntament d'Artesa de Segre

El divendres 16 de setembre a les 19 h de la tarda, Artesa de Segre va acollir un acte d’homenatge a l’amistat entre el pintor cubista Maties Palau Ferré i l’activista artesenca Francesca Solé Clotet, filla de l’alcalde republicà d’Artesa, Josep Solé Granyó, a partir de la seva coneixença al París dels anys cinquanta, de la qual es conserven fotografies històriques.

L’acte, celebrat a la biblioteca Joan Maluquer, donava a conèixer l’exposició que des del juliol es pot visitar a l’equipament cultural, així com l’edició d’un vídeo divulgatiu i un llibret commemoratiu amb el qual es va obsequiar els assistents. A la taula rodona hi van participar Maria Cusola, alcaldessa d’Artesa de Segre; Jaume Monfort, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Noguera; Roser Betriu, neta de Francesca Solé, i Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l’artista. Amb benvinguda de Fina Solans, directora de la Biblioteca, l’acte va ser moderat per l’historiador Francesc Marco-Palau, comissari de l’Any Palau Ferré.

“Records de París. Francesca Solé i Palau Ferré”, és el nom de la mostra, la qual agrupa fotografies instantànies d’una trobada parisenca entre les dues personalitats conservades fins al dia d'avui, a la segona meitat dels anys cinquanta.

A través de les imatges de Francesca Solé i Palau Ferré amb la Catedral de Notre-Dame de fons, la mostra ens permet reflexionar al voltant de les diferents circumstàncies vitals que van fer coincidir la política artesenca i l’artista lluminós a l’Ile-de-la-Cité: mentre que per a Solé Clotet, París era l’exili necessari per sobreposar-se al context de l’època; per al pintor, la ciutat de la llum era l’indret idoni per endinsar-se en els corrents internacionals de l’art.

El projecte commemoratiu compta amb el suport de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, el Consell Comarcal de la Noguera, la Fundació Irla, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició es pot visitar fins al 30 de setembre en horari d’obertura de la Biblioteca Joan Maluquer d’Artesa de Segre: de dilluns a divendres de 16 a 20 h i els dimarts al matí d’11 a 13 h.