Les Botigues museu de Salàs repassen la trajectòria de la marca Cruz Verde especialitzada en insecticides domèstics

Redacció | Foto: Marta Lluvich

L'any 1945 la família barcelonina Garcia-Milà va crear Cruz Verde, una indústria especialitzada en la fabricació de productes fitosanitaris i insecticides domèstics. Ara, les Botigues museu de Salàs de Pallars, al Pallars Jussà, repassen la trajectòria de la marca amb una exposició. La mostra i el catàleg que l'acompanya 'Cruz Verde (1945-1964). Crònica sentimental d'un exterminador' té com a objectiu explicar el paper fonamental que va tenir la publicitat en el llançament i la difusió de la marca amb Josep Artigas al capdavant. Dos són les principals curiositats de Cruz Verde: el pas del flitador manual a l'esprai i la introducció del DDT als insecticides.

La mostra se centra principalment en l'apartat publicitari. Cisco Farràs, historiador i comissari de l'exposició, ha contat que a partir de l'anàlisi d'anuncis apareguts als diaris i revistes de més tiratge, fonamentalment a 'La Vanguardia', intenten demostrar com determinats esdeveniments històrics, de caràcter nacional o internacional, es reflecteixen en els continguts publicitaris, conseqüentment, com existeix una relació directa entre els relats publicitaris i l'evolució de la societat.

Al marge d'uns pocs cartells costumistes i de l'obra, poc coneguda, d'alguns dibuixants com Nogueras, Junceda, Castanys, Peñarroya, Conti o Cifré, la vintena de cartells dissenyats per Josep Artigas constitueixen un "conjunt gràfic excepcional" que permet detallar com la marca Cruz Verde va esdevenir, en molt poc temps, un dels "grans referents de la publicitat comercial espanyola de la postguerra".

Una quinzena de cartells publicitaris i desenes d'envasos de productes Cruz Verde són els que conformen l'exposició de Salàs de Pallars.