Núria Costa presenta l’exposició #Soccugula a la Sala Marsà de Tàrrega

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

Aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició #soccugula de l'artista Núria Costa Balasch a la Sala Marsà de Tàrrega. El projecte s'inspira en la cugula, una civada borda que surt entre el blat, i que també és el nom que en alguns entorns rurals anomenaven a les nenes quan naixien.

El projecte #soccugula s'inspira en la resiliència d'aquesta planta, la seva capacitat d'haver nascut sense haver estat sembrada, i d'haver acampat lliurement, sense permís, trobant escletxes per a esdevenir. L'exposició es pot visitar els dijous i divendres de 19 h a 21 h, i els dissabtes i diumenges de 12 h a 14 h i de 19 h a 21 h. La inauguració ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez.

Núria Costa Balasch anomena "cugulari" la col·lecció de dissenys gràfics, com si es tractés d'un herbari fictici, d'una sèrie de plantes considerades no aptes ni per al conreu ni per a la producció i, per tant, menystingudes com a males herbes.

Mitjançant el disseny d'unes monotípies, un tipus d'impressions planogràfiques, amb les plantes recollides com a protagonistes, l'artista recrea un espai a través del color on són disposades i les imprimeix amb el tòrcul de gravat amb un llenguatge propi.

La mateixa Costa explica que “al darrere de tot aquest projecte hi ha un buscar explicar-se a través de la paraula, d'allò que ens han dit que som. Reconèixer-ho, qüestionar-ho, prendre-ho o desfer-se'n. I tot alhora. Com a filles, mares, germanes... hi ha una història de dona que ens defineix, que forma part de la nostra identitat i que compartim. A més, haver nascut en un entorn rural, en economies de base agrària ens agermana, ens fa partícips, còmplices d'una mateixa estructura social. Encara que hàgim oblidat el nom, encara que potser no ens han dit directament cugules, és un substrat que compartim, del que som hereves”.

Núria Costa Balasch és llicenciada en Economia i en Belles Arts. Actualment, compagina les classes d'Educació visual i plàstica amb l'activitat artística. Després d'haver-se format i viscut a Barcelona, ha retornat a la seva Albesa natal on ha reconvertit la casa dels seus padrins en una casa-taller, un laboratori vegetal des d'on explora i investiga processos creatius.