L'INS d'Alcarràs entre els centres que climatitzarà Educació

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana a Catalunya ha augmentat 1,8 °C en els últims 72 anys, i els episodis d'altes temperatures s'han tornat cada vegada més comuns
Institut d'Alcarràs ©Comarques
photo_camera Institut d'Alcarràs ©Comarques

L'institut d'Alcarràs està entre el centenar de centres escolars en els quals el Departament d'Educació instal·larà un sistema de climatització en les pròximes setmanes. El Govern Català ha destinat cinc milions d'euros per a la primera fase d'aquest pla de xoc, que té com a objectiu millorar les condicions dels centres educatius davant del canvi climàtic.

Els aparells s'instal·laran previsiblement en espais comuns i polivalents dels centres, i es prioritzaran aquelles zones més vulnerables a les altes temperatures

Institut d'Alcarràs ©INSAlcarràs
Institut d'Alcarràs ©INSAlcarràs

L'Ajuntament d'Alcarràs ha valorat molt positivament la mesura, tot i que ha recordat que el municipi disposa de dos col·legis que també caldria climatitzar a causa de les altes temperatures que hi ha a les aules a l'estiu, que assoleixen els 35 graus i impedeixen desenvolupar les classes amb normalitat.

En aquest sentit, s'ha recordat que el consistori atorga subvencions a l'AMPA dels centres per tal que posin ventiladors a les aules, però que la solució a llarg termini passa necessàriament per climatitzar i aïllar aquests centres.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray ha explicat que 539 edificis ja en tenen en bona part per iniciativa d’ajuntaments, de les pròpies escoles o les AFA. Cambray ha admès que tot i que s’han pres mesures a curt, mitjà i llarg termini “no n’hi ha prou” per donar resposta a la demanda dels centres, i per això ha obert la porta a canviar “una política històrica” respecte a la instal·lació d’aquest tipus d’aparells.

Pla d'adequació al canvi climàtic

Escola Ramon Farrerons de Bell-lloc ©JosepAPérez
Escola Ramon Farrerons de Bell-lloc ©JosepAPérez

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana a Catalunya ha augmentat 1,8 °C en els últims 72 anys. Els episodis d'altes temperatures s'han tornat cada vegada més comuns i els estudis indiquen que continuaran augmentant els pròxims anys. Aquest increment és només una de les manifestacions del canvi climàtic, entès com els canvis a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics.

Amb l'objectiu d'afrontar els reptes derivats del canvi climàtic, especialment en episodis d'altes temperatures, i en el marc dels objectius del desenvolupament sostenible (ODS) i del Pla Nacional de l'Agenda 2030, el Departament d'Educació ha elaborat el Pla d'adequació al canvi climàtic.

El document s'estructura en tres pilars: projecte educatiu, cultura i organització, i entorns físics