Les Borges Blanques obre per primer cop la fira a tota la diversitat d'olis qualitat verge extra del país

Salvador Noguera puntualitzava sobre la convocatòria del concurs d'olis que “a contracor hem decidit eliminar les Garrigues quan publiquem els noms dels guanyadors als nostres canals de comunicació perquè tots els productors ho puguin difondre sense sofrir cap problema”
Pere Aragonés inaugura la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
photo_camera Pere Aragonés inaugura la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

La fira de l'Oli de les Borges Blanques d'enguany dona cabuda “de manera explícita a tota la diversitat d’olis d’oliva qualitat verge extra que tenim al nostre país”, i pretén formular-se "com un element visible d'una agenda política, econòmica, social i cultural que cal desplegar durant tot l'any", amb aquestes paraules participava l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran en l'acte inaugural de la fira de l'Oli Qualitat Verge Extra.

Pere Aragonés inaugura la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Pere Aragonés inaugura la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

L'acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va destacar que el certamen faci aquesta "aposta de lideratge" de l'oli al país i que sigui un "referent de qualitat i dinamisme", "dona una empenta a un sector tan important per l'economia i la nostra manera de viure". En aquest sentit, el president va recordar als productors que el Govern "està al vostre costat".

A Catalunya hi ha fins a 350 empreses i cooperatives productores d'oli d'oliva verge extra que donen feina a més de 1.500 persones

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ©JosepAPérez
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ©JosepAPérez

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també va reconèixer l'estratègia de la fira de l'Oli, subratllant que està sent capaç “d’adaptar-se i promocionar-se com a capital de l’oli i perquè tots els olis tingui el seu lloc aquí”, a les Borges Blanques. Talarn també va destacar que el certamen borgenc és la primera de les 197 fires que hi ha previstes enguany a la demarcació de Lleida, una xifra que s'apropa a les d'abans de la pandèmia.

L'alcalde de les Borges, Josep Farran ©JosepAPérez
L'alcalde de les Borges, Josep Farran ©JosepAPérez

L’alcalde de la capital de les Garrigues, Josep Farran, va afegir que la Fira de l'Oli pretén formular-se "com un element visible d'una agenda política, econòmica, social i cultural que cal desplegar durant tot l'any". A més, destacava que ha de servir per afrontar dues grans variables que condicionen la producció, com el despoblament o l'emergència climàtica.

Per la seva banda el primer tinent d’alcalde de les Borges Blanques, Salvador Noguera, va explicar que el nou viratge de la Fira responia als productors i expositors “que ens van demanar que féssim un pas endavant”

Noguera destacava que la Fira de les Borges Blanques es converteix en una fira de fires de l’oli, que culmina el calendari de certàmens de tota la comarca. No hi ha lloc a Catalunya on es puguin tastar tots els olis amb totes les seves varietats

Reconeixement al catedràtic Jordi Salas

Premi de la Cultura de l’Oli de la Fira a Jordi Salas Salvadós ©JosepAPérez
Premi de la Cultura de l’Oli de la Fira a Jordi Salas Salvadós ©JosepAPérez

En el decurs de l'acte inaugural es va dur a terme el lliurament del premi de la Cultura de l’Oli de la Fira a Jordi Salas Salvadó, al catedràtic de nutrició i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigador d’ICREA. Salas, que va rebre el reconeixement de la mà de l’alcalde Josep Farran i del president Pere Aragonès, va manifestar que el premi “és un testimoni del poder de la recerca col·lectiva per a la salut de les persones”. 

Després d’estudis a centenars de milers de persones està demostrat que els consumidors d’oli d’oliva verge extra tenen menys risc de morir-se de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives, i per això “hem d’estar agraïts als nostres agricultors

La Fira de l’Oli va distingir també tres establiments comercials de la ciutat de les Borges Blanques forns de pa Roselló i Capell i la tenda de roba infantil Comercial Sandra Segura Puigdengoles, amb motiu de la commemoració del seu centenari. Als propietaris dels establiments se’ls va fer entrega, de la premsa d’oli que figura al Passeig del Terrall, a més d’un diploma.

Els millors olis de la Fira

La fira de l'Oli tancava la primera jornada amb la proclamació dels guanyadors del concurs anual als millors olis de la Fira entre els productors que hi participen.

Premi als Comerciants entenaris ©JosepAPérez
Premi als Comerciants entenaris ©JosepAPérez

Segons el veredicte emès pel Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'oliva de Catalunya, ubicat a Reus, els guanyadors d’entre els petits productors han estat l’oli Coratina del Molí Mas Montseny (en la categoria de fruitat verd amarg), l’Etiqueta Negra de +Art (l’oli produït pels Germans Benet Rebull de les Borges Blanques en l’apartat de fruitat verd dolç) i l’Oleum Flumen d’Agroalbium (fruitat madur).
Pel que fa als grans productors, els olis premiats han estat l’Elixir Despinyolat de Cuadrat Valley de l’Albagés (fruitat verd amarg), el Pau Selecció de l’Agrària Cal Pau d’Os de Balaguer (fruitat verd dolç) i l’Oli Padrí del Mas Montseny (fruitat madur).

El tinent d'alcaldia de les Borges Balnaues, Salvador Noguera ©JosepAPérez
El tinent d'alcaldia de les Borges Balnaues, Salvador Noguera ©JosepAPérez

Salvador Noguera, puntualitzava sobre la convocatòria del concurs l'olis que,

a contracor hem decidit eliminar les Garrigues quan publiquem els noms dels guanyadors als nostres canals de comunicació perquè tots els productors ho puguin difondre sense sofrir cap problema en clara referència a aquells que no estan inscrits a la Denominació d’Origen i que tenen prohibit l’ús del terme “Garrigues”