Les Borges Blanques desplega el programa de l'Any Manel Giné Freixes

És especialment interessant que una agenda de memòria no la impulsi només l’Ajuntament sinó que sigui el fruit de la coordinació entre diferents entitats del poble, una bona mostra de la manera que entenem que és idònia, perquè promou el múscul del teixit associatiu de les Borges
Presentació Any Manel Giné i Freixes ©JosepAPérez
photo_camera Presentació Any Manel Giné i Freixes ©JosepAPérez

El 14 de maig del 2014 moria a l’edat de 85 anys Manel Giné Freixes, un borgenc que va estar vinculat a un gran nombre d'iniciatives d'àmbits diversos. Fundador del Centre Excursionista Borges-Garrigues, impulsor de la revista Terrall, plataforma des de la qual va contribuir a la difusió de la memòria històrica de les Borges.

Entre les seves contribucions a la cultura també va ser rellevant la seva participació en la fundació del Centre d’Estudis de les Garrigues, i en l'àmbit social els Amics del Terrall, l’Associació de Pares de Família, l’Agrupació de Joventut, la biblioteca Marquès d’Olivart.

Per tot plegat l'any 2008, entitats i persones relacionades amb "l'erudit carter" l'hi van retre un homenatge amb motiu del vuitantè aniversari

En el desè aniversari de la seva mort, l'Ajuntament de les Borges Blanques, i les entitats en les quals va participar han presentat aquest dimarts la Comissió ciutadana que impulsarà la iniciativa Any Manel Giné i Freixes. Es tracta d'un cicle d'activitats que es desplegaran al llarg dels pròxims mesos amb la voluntat de retre homenatge a un destacat activista cultural i dinamitzador social de les Borges Blanques. 

Manel Giné i Freixes
Manel Giné i Freixes

El programa arrencarà el divendres 17 de maig amb una taula rodona en la qual participaran diferents personatges que van estar vinculats amb la trajectòria de Giné, prèviament és dura a terme una exposició gràfica sobre el garriguenc il·lustre, a les vuit del vespre a la sala Maria Lois de la Biblioteca Municipal Marquès d’Olivart.

El dia 19 el Centre Excursionista Borges-Garrigues ha organitzat una sortida d'activitat física i cultura, al cim dos Bessons. En el Pla del Pepe es durà a terme una lectura de fragments de clàssics literaris grecs, italians i francesos. 

Presentació Any Manel Giné i Freixes ©JosepAPérez
Presentació Any Manel Giné i Freixes ©JosepAPérez

Aquest serà el punt de partida de l'agenda de l'Any Manel Giné Freixes, que segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran "és especialment interessant que una agenda de memòria no la impulsi només l’Ajuntament sinó que sigui el fruit de la coordinació entre diferents entitats del poble, una bona mostra de la manera que entenem que és idònia, perquè promou el múscul del teixit associatiu de les Borges". En aquest sentit, el representant de la revista TerrallSalvador Sementé afegia que “Manel Giné és la primera figura per la qual les entitats s’han coordinat per homenatjar, però n’hi ha moltes altres per reivindicar, i és interessant que es faci a través d’aquestes agrupacions de gent”.  

L'alcalde ha afegit que la intenció és anar programant altres activitats, la més pròxima en el marc del Correllengua. Es preveu una mostra d'entitats, la convocatòria d'una Beca de recerca per promoure l'arribisme, la cultura popular o l'excursionisme. Farran afegia que també s'estudiava organitzar una Jornada de pensament, per recollir el vessant humanista de Giné, i on es pugui parlar de les belles arts, l'antropologia o la filosofia.