Les Borges tanca el reg municipal i implementa mesures per estalviar aigua als equipaments públics

Les basses del Terrall s’omplen amb aigua del Canal d’Urgell i, davant la incertesa de si hi haurà aigua i, si les basses es podran tornar a omplir, s’ha optat per reservar la que hi ha, en comptes d’abastir la gespa
El fulletó per a l'estalvi d'aigua a les Borges
photo_camera El fulletó per a l'estalvi d'aigua a les Borges

L'Ajuntament de les Borges Blanques es converteix en el primer municipi de la demarcació de Lleida en aprovar una ordenança reguladora del consum racional d'aigua. La capital de les Garrigues duu a terme una acció per sensibilitzar a la població en la necessitat de fer un ús adien de l'aigua, repartint butlletins informatius amb normes per reduir el consum d'aigua de boca.

Pel que ja als serveis municipals el consistori ha aplicat mesures contundents amb l’objectiu de reduir el consum d'aigua en els espais i equipaments públics, davant la greu situació de les reserves

Núria Palau mostra em fulletó informariu ©Borges
Núria Palau mostra em fulletó informariu ©Borges

Una de les primeres mesures que ha pres l'Ajuntament borgenc és tancar el reg del Terrall, ja que l’aigua que rega aquest espai verd prové de les basses i, en aquest sentit, tant des de les cooperatives com des del mateix ajuntament, s’ha considerat que cal reservar-la perquè la pagesia pugui regar en cas de necessitat. Les basses del Terrall s’omplen amb aigua del Canal d’Urgell i, davant la incertesa de si hi haurà aigua i, si les basses es podran tornar a omplir, s’ha optat per reservar la que hi ha, en comptes d’abastir la gespa.

En aquesta mateixa línia, també s’ha tancat el reg de les piscines, que fins ara es duia a terme amb aigua potable, per tal de preservar aquest recurs. Per tant, l’estat de la gespa del recinte de les piscines dependrà de la pluviometria i la disponibilitat d’aigua. En aquest sentit, el consistori ha volgut prioritzar l’ompliment de les piscines per davant del reg de la gespa.

Jardineres a l’ombra i plantació de nous arbres aturada

El consistori també retirarà les diferents jardineres del municipi i les ressituarà en una zona en què hi hagi ombra, perquè aguantin el màxim possible i no estiguin tan exposades a la insolació. En aquesta mateixa línia, no es plantaran flors de temporada, perquè això exigeix un reg regular que és impossible de mantenir ara com ara.

Tampoc no es plantaran fins que hagi passat l’estiu els arbres que culminen els obres dels carrers Nostra Sra. de Montserrat i Pintor Pau Macià, ja que un arbre acabat de plantar i a altes temperatures necessita un reg abundant i constant. En aquest sentit, s’han tapat provisionalment els escocells on s’havien de plantar els arbres.

Restriccions a les fonts i equipaments esportius

El Terrall de les Borges Blanques ©JosepAPérez
El Terrall de les Borges Blanques ©JosepAPérez

El consistori també adoptarà mesures, d’acord amb les entitats esportives, per reduir l’aigua les dutxes dels equipaments esportius. Igualment, al camp de futbol es reduirà el reg de la gespa artificial, i només es durà a terme a l’hora d’entrenament de màxima insolació, mentre que a la resta d’horaris d’entrenament no es regarà. Igualment, es regarà la gespa els dies de partit per evitar lesions dels jugadors i jugadores, que es poden cremar si la gespa es troba seca i a altes temperatures.

En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament ha reduït al mínim el temps i el cabal d’aigua de totes les fonts i aixetes dels equipaments municipals que van amb polsador i s’han tancat els sortidors ornamentals, com els que hi ha a la plaça Europa, a l’avinguda de Carrasco i Formiguera i a la plaça del Terrall, ja que, malgrat que l’aigua que utilitzen és de recirculació, hi ha un percentatge d’aigua que es perd per evaporació.