'Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent', una nova exposició al CAMP de Juneda

S'inaugura el pròxim 29 juliol a les 12 h
unnamed (2)
photo_camera Cartell de l'exposició 'Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent'.

Aquest dissabte 29 de julioI, a les 12 h del migdia, s'inaugura l'exposició 'Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent' al Centre de les Arts la Memòria de Ponent (CAMP) de Juneda, amb l'actuació de la Massa Coral Els Cantaires i un pica-pica vermut amb la col·laboració de l'Associació de Dones Junieta i l'Associació contra el càncer a Juneda.

Fondarella, Torregrossa, Torres de Segre i, sobretot, Juneda, van ser durant cinquanta anys l’epicentre del cultiu de tabac i la producció de caliquenyos d’Espanya. El Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) inaugura una exposició a Juneda per recordar aquesta indústria que va treure moltes famílies de la misèria a la postguerra.

L’exposició del CAMP fa un repàs del negoci dels caliquenyos, una indústria que va ser artesana i literalment propietària. L’elaboració del caliquenyo, el puro deforme que durant el franquisme tenien enganxat a la boca la majoria d’homes, va ser una indústria tan influent que va arribar fins i tot a la Moncloa. El CAMP qualifica l’exposició del caliquenyo com “un projecte de llarga durada per fomentar la memòria rural de Ponent”. 

Els investigadors del Centre d’Estudis de les Garrigues, Jordi Quer, Isidre Piñol i Núria Alamon han dut a terme una investigació, que ha comptat amb el finançament de l’Ajuntament de Juneda i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha servit de punt de partida per a donar forma a l’exposició en qüestió.

'Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent' compta amb plafons informatius, retalls de premsa, una projecció, tauletes per visionar imatges i una mostra de paquets de caliquenyos, eines i la reproducció d’un obrador domèstic.