El CEI de les Borges Blanques acollirà aquest divendres una jornada formativa per promoure la bioeconomia circular

Redacció | Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

El Centre d’Empreses Innovadores (CEI) de les Borges acollirà aquest divendres, 23 de setembre, una jornada participativa dedicada a la bioeconomia circular que té per objectiu sensibilitzar i implicar el teixit econòmic, social i formatiu de les Borges i del territori sobre les oportunitats d’aquest model de negoci que vol valorar i diversificar l’economia local a través de la producció de biomaterials i bioproductes.

En concret, l’activitat tindrà lloc de les 17 a les 19 hores, i va dirigida a persones emprenedores i empresàries de les comarques de les Garrigues i el Segrià Sud que vulguin avançar cap a un model d’economia verda, circular i digitalitzada. Per participar-hi, cal inscriure’s prèviament de manera gratuïta a través del web de Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha animat a totes les empreses i tots els qui generen activitat econòmica al territori a participar en aquesta jornada que és “una oportunitat per diversificar la nostra economia, per atreure noves indústries a les Borges, per captar el talent del territori i afavorir l’activitat del sector primari, amb la implicació del teixit econòmic i social borgenc i garriguenc”.

La jornada comptarà amb una presentació i un parlament de contextualització per entendre què és la bioeconomia. A continuació, hi haurà una ponència en què es debatrà si es tracta d’una amenaça o una oportunitat i, tot seguit, les persones participants també podran conèixer els models de negoci en què es pot aplicar i les iniciatives institucionals que s’estan fent en aquest sentit. Finalment, es parlarà sobre les maneres d’aplicar la bioeconomia circular, i hi haurà una conclusió.

Igualment, està previst que aquest dissabte, 24 de setembre, totes les persones participants puguin assistir a una visita guiada per diferents empreses del territori que apliquen la bioeconomia circular en el seu negoci, amb l’objectiu que les persones participants puguin conèixer models d’èxit i de proximitat que utilitzen aquest sistema.

La jornada es desenvolupa en el marc de la primera Setmana de la Transformació Econòmica, a càrrec de la Diputació de Lleida amb el suport de diferents institucions, i que va dedicada íntegrament a tractar la bioeconomia circular des de diferents àmbits. Durant aquesta setmana, tindran lloc més d’una trentena d’accions per tot el territori.

El territori de Lleida concentra el 53% de la producció agrícola, el 47% de la producció ramadera i el 35% de la superfície de boscos de Catalunya i, en aquest sentit, el projecte aposta per valorització de tot aquest material per a la producció de biomaterials i bioproductes, ja que aquesta acció tindrà una capacitat de generar 10 cops més llocs de treball i 9 vegades més valor afegit que la seva aplicació directa com a substrat per al sòl, segons dades de Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.