El Memorial Democràtic col·loca sis llambordes 'stolpersteine' a Arbeca, sumant-les a les 439 que ja hi ha arreu de Catalunya

Redacció | Foto: Departament de Justícia, Drets i Memòria

El Departament de Justícia, Drets i Memòria —per mitjà del Memorial Democràtic— ha col·locat aquest passat diumenge sis noves llambordes 'stolpersteine' a Arbeca. Aquestes plaques artístiques, creades per l'alemany Gunter Demnig, volen recordar totes les víctimes de la deportació als camps nazis i s'instal·len davant l'última residència on la persona va viure en llibertat. A Arbeca, s'ha homenatjat Josep Sans, Antoni Folch, Alexandre Esqué, Ramon Esqué, Pau Montero i Estanislau Perera. “Les democràcies més avançades homenatgen les persones que van lluitar pels drets i les llibertats de les quals gaudim avui”, ha afirmat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart.

“Nosaltres no volem ser l'excepció i aquest homenatge té una dimensió pública, de reconeixement col·lectiu a les persones que van ser represaliades per defensar la llibertat”, ha continuat Ubasart. L'emotiu acte ha comptat amb la presència de familiars de les víctimes i de l'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, i hi han assistit el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés. Actualment, a Catalunya hi ha 439 llambordes 'stolpersteine' i es preveu instal·lar-ne 79 més a 20 municipis fins a finals d'any.

Posteriorment, la consellera de Justícia, Drets i Memòria s'ha traslladat a les Borges Blanques per visitar el centre d'interpretació Espai Macià, que forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria. Es tracta d'un emplaçament que difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la figura del president Francesc Macià.