El Mitma concedeix 451.000 € a l’ajuntament de L’Albagés per a la rehabilitació energètica de l’escola pública

Redacció | Foto: Mitma

L’ajuntament de l’Albagés és una de les 381 entitats locals seleccionades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) en la resolució de la convocatòria en concurrència competitiva de la Línia 1 del Programa d’Impuls a la rehabilitació d’edificis públics de titularitat local (Pirep Local) dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya finançat amb els fons europeus Next Generation.

Els ajuts concedits pel Mitma en aquesta convocatòria pugen 307 milions d’euros i finançaran un total de 405 projectes dels 1.065 presentats a tot l’Estat. L’objectiu del Programa és ajudar a millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat ambiental dels edificis públics i garantir la reducció en més d’un 30% del consum d’energia no renovable, així com la seva accessibilitat, habitabilitat i conservació. Segons les dades del Ministeri, el 58% dels edificis públics a rehabilitar inclosos en aquesta convocatòria es destinen a usos educatius, culturals o esportius.

En la seva estada a L’Albagés, el subdelegat del Govern José Crespín, acompanyat per l’alcalde Víctor Masip, altres regidors del consistori i la direcció del centre docent, ha visitat l’escola pública Mare de Déu de Montserrat del municipi i ha conegut els detalls d’aquest projecte de rehabilitació energètica que contempla el canvi de finestres i portes, la incorporació d’un sistema de calefacció amb biomassa i la instal·lació de plaques solars. El projecte tindrà un ajut de 451.603 euros.

El subdelegat ha volgut destacar que el projecte de L’Albagés és un dels 172 del total de 405 projectes seleccionats que es situa en municipis de menys de 5.000 habitants “els anomenats municipis de repte demogràfic, i, en conseqüència, són ajuts que volen aportar solucions i millores en matèria d’eficiència energètica en equipaments públics com, en aquest cas, en l’escola pública i contribuir a fixar població i lluitar contra el despoblament”. L’escola de L’Albagés compta aquest curs 2022-2023 amb un total de 21 alumnes d’Infantil i Primària.

Dins del conjunt de projectes seleccionats pel Mitma en aquesta convocatòria, el 66,4% del pressupost assignat es destinarà a intervencions en eficiència energètica d’edificis públics i el 33,6% restant a millorar la sostenibilitat ambiental en matèria d’aigua, ús de materials sostenibles, gestió de residus, adaptació al canvi climàtic, així com a reforçar l’accessibilitat, les condicions d’habitabilitat i conservació.