El Síndic investiga la contaminació de l'aigua potable que afecta municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues

 

Foto: Salvador Miret (ACN).

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar l'episodi de contaminació de l'aigua potable que afecta municipis de les Garrigues i el Segrià.

Des del 6 de maig, els 25 pobles que formen part de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues no poden consumir aigua de l'aixeta, després que s'hi detectessin restes de pesticides. Els veïns s'han de proveir d'aigua embotellada, ja que en la majoria dels casos no disposen d'un subministrament alternatiu.

La Mancomunitat ha instal·lat filtres de carbó actiu per solucionar la incidència i confia que es resolgui aviat. El Síndic s'ha adreçat per estudiar el cas a la Mancomunitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a la Secretaria de Salut Pública i a l'Agència Catalana de Consum.

En concret, el Síndic vol conèixer les causes i l'origen de la contaminació, les possibles mesures de compensació previstes, les actuacions preventives i correctores endegades o previstes, la informació que s'ha donat a les persones usuàries i les analítiques que s'han dut a terme.

També ha preguntat a l'Agència Catalana del Consum sobre les mesures d'assistència i col·laboració que s'han emprès amb els ajuntaments i la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues per garantir els drets de les persones consumidores, atès que l'aigua és un servei bàsic.