Els municipis de les Garrigues Altes exigeixen estar inclosos de manera immediata com a beneficiaris dels ajuts del Fons Nuclear de l'any 2023

Redacció | Foto: Garrigues Altes

El passat divendres, 16 de desembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una modificació del Fons Nuclear mitjançant la qual aquest passava del 20% de l’impost recaptat al 50%, és a dir de 24 a 60 milions d’euros, fet que els municipis de les Garrigues Altes valoren de manera molt positiva, ja que representa més recursos pel territori per implantar polítiques de desenvolupament local amb la finalitat de revertir el despoblament. El sistema urbà de les Garrigues Altes és dels que ha patit més pèrdua de població de Catalunya els darrers anys.

La modificació normativa també va establir que dels 60 milions del Fons, el 50% d'aquests, 30 milions d’euros, es destinessin a la zona Penta 1, és a dir als municipis d’un radi de fins a 10 km de les nuclears; i el 50% restant, 30 milions d’euros, es destinés a la zona Penta 2, és dir els municipis d’un radi de fins a 30 km de les nuclears. Tot i això, la nova normativa també va establir que en quedarien exclosos els municipis de més de 12.000 habitants i els de la província de Lleida.

Els municipis de les Garrigues Altes: Granyena de les Garrigues, El Cogul, El Soleràs, Els Torms, La Granadella, Bellaguarda, Juncosa i Bovera, consideren discriminatori que, tot i estar tots inclosos dins el radi dels 30 km (Bovera està a 400 metres de la zona Penta  1), quedin exclosos com a beneficiaris del Fons Nuclear, ja que en tractar-se d’un impost autonòmic ambiental no hi ha cap raó tècnica ni jurídica que justifiqui la seva exclusió.

L’import a percebre pels 8 municipis de les Garrigues Altes, en cas de ser beneficiaris del Fons seria de 400.000 euros per municipi, pel fet que a la zona Penta 2 el repartiment del Fons es farà de manera lineal, el que representa una pèrdua de 3,2 milions d’euros de finançament per a polítiques de repte demogràfic per a l’any 2023 per la zona.

Per aquest motiu, els municipis de les Garrigues Altes exigeixen de manera urgent la modificació normativa necessària