Els Premis Josep Lladonosa volen aconseguir talent jove en el sector gastronòmic

Lladonosa va etzibar que "en aquest país s'ha perdut el sentit de l'aprenentatge", i en aquest sentit feia una crida a recuperar els oficis, especialment entre els joves, davant de la manca de professionals, en un gran nombre de sectors
Arxiu dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa ©Borges
photo_camera Arxiu dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa ©Borges

“La quantitat d’escoles d'hostaleria, la sortida professional que suposen, l’aposta per construir talent, la implicació de l'empresariat, la funció social que despleguen els Premis, la implicació de cuiners com el Xavier Benet, l’expertesa i la humanitat dels germans Torres... tot plegat, sota l'empara i la voluntat de reconeixement al mestratge generós del senyor Josep Lladonosa... van generar al conjunt del nostre Govern municipal la sensació d'estar davant d'una oportunitat claríssima per descobrir aquest passat com una eina al servei de la gent”.

Amb aquestes paraules presentava l'alcalde de les Borges BlanquesJosep Ramon Farran, la quarta edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa el mes de febrer, data que obria el període d'inscripcions. Una convocatòria dirigida a les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades, i des de l'anterior edició, a entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en el seu programa. Els participants es poden inscriure en les categories de cuina, sala, o l'àmbit de cuina social.

Durant aquests mesos una trentena d'alumnes de quinze d’escoles de cuina de Catalunya van participar en les semifinals, el 15 de març, els representants dels centres de Girona i Barcelona, i el 14 d’abril a Reus, amb l’alumnat de Lleida i Tarragona

De la primera fase en van resultar seleccionats quinze aspirants, entre els quals en resultarà el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya.

Salvador Noguera, Josep Lladonosa, Joan Talarn i Pep Moreno ©JosepAPérez
Salvador Noguera, Josep Lladonosa, Joan Talarn i Pep Moreno ©JosepAPérez

Aquest dimecres l'organització dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa presentaven els actes de la final que se celebrarà el 19 de maig al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, un acte en el qual va participar el xef que posa nom al certamen acompanyat del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i els membres del jurat Pep Moreno, i Xavier Benet.

El promotor de la convocatòria explicava que el certamen "no només és concurs de cuina, sinó que també és una classe de cuina" en què hi ha un gran equip de persones treballant de manera coordinada per un objectiu comú.

Lladonosa va etzibar que "en aquest país s'ha perdut el sentit de l'aprenentatge", i en aquest sentit feia una crida a recuperar els oficis, especialment entre els joves, davant de la manca de professionals, en un gran nombre de sectors

Per part de l'Ajuntament de les Borges Blanques, impulsors dels Premis, el regidor Salvador Noguera feia valdre el fet que els guanyadors no només són guardonats amb un premi, sinó que també assoleixen una sortida professional, amb un contracte laboral en la cuina dels Germans Torres i del xef Pep Moreno.

Premis gastronómics Josep Lladonosa ©Comarques
Premis gastronómics Josep Lladonosa ©Comarques

El xef Pep Moreno destacava que una de les grandeses del concurs, és que sempre hi ha una component molt tradicional de gust, amb aquest plat tradicional de les receptes Lladonosa, i, en canvi, amb oli d'oliva és difícil fer un aperitiu, una cosa que no s'ha fet mai tret de regar el pa amb el líquid, sucar-lo d'un plat o en una torrada. Segons Moreno no hi ha història de menjar oli, i això és un repte.

Per als participants el concurs va més enllà del premi, és una experiència de compartir i aprendre. Avui en dia falta personal en qualsevol sector d'activitat manual, creativa d'esforç "estem perdent la cultura de l'esforç" i és imprescindible recuperar oficis, "no tan sols en la restauració si no en tots aquells que ens han fet grans com a país".

El programa de la final

Els actes previs a la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa començaran el dissabte 18 a la tarda als Jardins del Terrall de les Borges Blanques. A partir de les 18 hores, hi haurà una exposició de parades de productors de proximitat de les Garrigues, un concurs de tiratge de cervesa, una degustació de cerveses i una food truck. A les 19.30 hores, es farà una exhibició de cocteleria i venda de Royal Bliss, seguida de la venda de tapes per al sopar. A partir de les 21 hores i fins a mitjanit, hi haurà música amb un discjòquei, tancant així la jornada de dissabte.

El diumenge, tindrà lloc un vermut musical al Parc del Terrall, a càrrec de lo Dixie, com a part de la programació del cicle 'Musica't'. Aquesta banda professional d'Agramunt, formada el 2022, interpretarà les millors peces de la música 'Dixieland' de Nova Orleans. Durant el matí, a partir de les 12 hores, també hi haurà una degustació i venda de vermut de Reus.

 

Els Premis

S'entregaran els premis a la millor creació gastronòmica, al millor servei de sala i al millor alumne del Premi Social. A més, hi haurà dos premis especials: el "Premi Social Josep Lluís Rull" i el "Premi cocteleria Royal Bliss".

Premi de Cuina
- Guardó escultòric.
- 6 mesos de pràctiques a Cocina Hermanos Torres.
- Jaqueta de cuina a mida (CSTY).
- Hotel cap de setmana per a dues persones. Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic (ROYAL BLISS).


Premi de Sala
- Guardó escultòric.
- 6 mesos pràctiques Cocina Hermanos Torres.
- Jaqueta cuina a mida (CSTY).
- Hotel cap de setmana per a dues persones. Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic (ROYAL BLISS).