Empar Moliner posa en valor la tradició borgenca a la 39a Trobada de Gegants de les Borges, que torna amb més força que mai

Redacció | Foto:

L’escriptora Empar Moliner ha posat en valor la força de les tradicions borgenques i ha sigut l’encarregada de pronunciar el pregó en el marc de la 39a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges. L’acte ha sigut aquest dissabte, 3 de setembre, a la plaça de l’1 d’Octubre, i ha comptat amb la participació de 72 colles geganteres i 3 colles de correfocs.

Un total de 1.600 geganters, 72 colles i més de 6.500 persones han omplert la plaça durant la festa popular borgenca. L’acte ha suposat un èxit rotund, després de dos anys sense poder celebrar la Trobada a causa de la pandèmia. A l’inici de la celebració, Empar Moliner ha pronunciat el Pregó de Festa Major en el que ha defensat la cultura popular com a part principal de la identitat catalana i l’oli com un element fonamental de la cultura de les Garrigues. A més a més, ha volgut agrair als participants que “Gràcies per jugar, gràcies pel soroll, gràcies per fer barreja de colles entre petits, grans, nois i noies. I gràcies per la vostra força i no deixar de divertir-vos mai”. Al seu torn, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha convidat tothom a participar en aquesta festa i ha agraït la tasca de la Comissió de Festes, la Comissió de la Trobada de Gegants Grallers i Correfocs, i a totes aquelles persones que hi participen i fan possible aquesta festa popular any rere any. Especialment a les colles geganteres, de grallers i de diables, així com a la Brigada Municipal i la Policia Local, que vetllen pel correcte funcionament d’aquesta. Finalment, Palau ha volgut recordar als assistents que “Si bé aquests són dies d’alegria i de disbauxa, també ho han de ser de responsabilitat i civisme.”

La 39a edició de la Trobada de Gegants, Grallers i Diables de les Borges, ha començat amb la plantada de gegants, al Terrall. Després, hi ha hagut el repic dels gegants i, a continuació, l’entrada dels gegants, grallers i diables a la plaça de l’1 d’Octubre. Tot seguit, han entrat a la plaça el grup de Diables, Diablesses, Tabalers i Tabaleres del Grup Recerca de les Borges i els Diables i Tabalers ‘Els Borjuts’, acompanyats de la Colla de Diables Focfoll de Bellpuig, les Colles de Diables de Gèlida i Incubus i els Dimonis de Palma de Mallorca. A l’acte també hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, amb les funcions suspeses, Laura Borràs i altres autoritats locals, comarcals i nacionals. La Trobada de l’any 2020 es va haver d’ajornar, mentre que el passat 2021 es va dur a terme una versió reduïda de la festa, amb el públic assegut.

Entre els actes més destacats de la Festa Major, aquest dissabte, 3 de setembre, també hi ha hagut el recorregut de caça i la tirada de bitlles que han tingut lloc al matí, així com el repic de la traca, a càrrec de l’Escola de Campaners del municipi, i la tradicional encesa de la traca de Festa Major, que s’ha dut a terme a les 12 del migdia a la plaça. A continuació, els jardins del Terrall han acollit un espai de bombolles i pinta-cares per als més menuts i, tot seguit, les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (ADIFOLK), amb l’actuació del grup internacional de Brasil.

Entre els actes musicals, l’Orquestra Montgrins ha ofert un ball de tarda i un de nit al pavelló envelat i, a partir de la 1 de la matinada, la plaça Europa ha acollit els concerts més esperats de la Festa Major. En primer lloc, ha sigut el torn de Ciudad Jara, la formació de Pablo Sánchez, cantant i compositor amb anys d’experiència i líder de la banda internacionalment coneguda La Raíz. Tot seguit, hi ha hagut un concert de Portobello, i més tard ha sigut el moment de The Pink Goats.

Pel que fa a la jornada de diumenge, es va celebrar una missa major cantada per l’Orfeó Terrall, a l’Església Parroquial. Tot seguit, la plaça 1 d’Octubre va acollir el Concurs de Colles Sardanistes amb la Cobla Reus Jove. Igualment, entre els actes musicals, al matí es va dur a terme un concert familiar amb el grup Rikus, i un tardeo electrònic amb DJ Trebor, en homenatge al jove borgenc Cosmin Ionescu, qui va protagonitzar nombroses iniciatives solidàries al municipi i que va morir amb només 19 anys després d’una llarga lluita contra el càncer. Així mateix, el mateix dia, es va portar a cap un ball de tarda i un de nit amb l’Orquestra La Fania i, per acabar, a la zona de les penyes es va fer un concert amb el grup Yo Suspendí EGB, i una sessió de discjòqueis amb Pablo Osorio i David Morales. La festa s’allargarà amb nous actes dilluns i dimarts.