Endesa reforça la xarxa de les Borges Blanques per millorar el servei

Els treballs, amb una inversió de 150.000 euros, tenen l’objectiu d’impulsar l’electrificació de la demanda, una mesura que beneficiarà 2.500 clients de la capital de les Garrigues

Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques
photo_camera Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques

Endesa ha finalitzat els treballs de reforma de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de les Borges Blanques amb l’objectiu de reforçar el subministrament elèctric a 2.500 clients de la capital de les Garrigues i deixar-la preparada per poder absorbir més demanda i impulsar, així, l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i lluitar per combatre el canvi climàtic. Els treballs han suposat una inversió de 150.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques
Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques

Així, per una banda, s’ha estès un nou tram de cable subterrani de mitjana tensió a 25 kV -de gairebé un quilòmetre de longitud-, que discorre pel nucli urbà de la població per tal d’enllaçar dos centres de transformació que fins ara estaven aïllats i crear el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament. L’estesa de xarxa soterrada ha permès desballestar 600 metres de xarxa aèria, amb la qual cosa les obres no només es redueixen, de retruc, l’impacte visual de les instal·lacions al municipi, sinó que se n’augmenta la seva seguretat .

Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques
Treball de reforma en la xarxa elèctrica de les Borges Blanques

Per una altra banda, s’han renovat tecnològicament els dos centres de transformació enllaçats, on s’han substituït les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Amb aquest tipus d’intervencions, la Companyia Endesa treballa amb un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, el consum de nous clients que ho demanin i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies