L'Ajuntament de les Borges Blanques impulsa els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

La quantitat d’escoles d'hostaleria, la sortida professional que suposen, l’aposta per construir talent, la implicació de l'empresariat, la funció social que despleguen els Premis, la implicació de cuiners com el Xavier Benet, l’expertesa i la humanitat dels germans Torres
David Ciurana, el millor estudiant de cuina de Catalunya 2023 ©Borges
photo_camera David Ciurana, el millor estudiant de cuina de Catalunya 2023 ©Borges

“La cuina, ara, es televisa, es llegeix, es consumeix com a objecte d’oci o producte turístic, però la gent, de cada vegada, cuinem menys. Cuinem, en general, tan poc que els records familiars hi tenen, massa sovint, menys cabuda. Cuinem tan poc que allò que mengem està desproveït de memòria perquè n’hem extirpat les components culturals, ecològiques, econòmiques i socials. Cuinem tan poc que estem oblidant per què la cuina tradicional ha sigut útil a tantes generacions”, explicava l'alcalde de Les Borges Blanques, Josep Ramon Farran.

Farran acompanyat del director general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Godia, presentaven la passada setmana a la seu del departament, la quarta edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa que reten homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró, una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.

Una convocatòria que ara es coneix com el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de cuina i sala, tutelada pels xefs -tres estrelles Michelin- germans Torres

Presentació Premis Lladonosa  2024 ©ACAAR
Presentació Premis Lladonosa 2024 ©ACAAR

L'alcalde de la capital de les Garrigues va afegir que “la quantitat d’escoles d'hostaleria, la sortida professional que suposen, l’aposta per construir talent, la implicació de l'empresariat, la funció social que despleguen els Premis, la implicació de cuiners com el Xavier Benet, l’expertesa i la humanitat dels germans Torres... tot plegat, sota l'empara i la voluntat de reconeixement al mestratge generós del senyor Josep Lladonosa... van generar al conjunt del nostre Govern municipal la sensació d'estar davant d'una oportunitat claríssima per descobrir aquest passat com una eina al servei de la gent”

Als seus 85 anys el "mestre" Josep Lladonosa va ser present a l'acte, agraint el suport d'institucions i patrocinadors per fer realitat aquest somni. “La cuina és coneixement, i aquests premis serveixen d'estímul als nous cuiners per seguir millorant i aprenent a la recerca de l'excel·lència”, va afegir.

Concurs gastronòmic

Josep Ramon Farran, i Josep Lladonosa
Josep Ramon Farran, i Josep Lladonosa

L’elecció es realitza a través de tres concursos gastronòmics inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Com a novetat d'enguany, la categoria social, oberta a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia en el seu programa, pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull -el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa-, que malauradament va traspassar recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals. A més a més, els Premis Lladonosa estrenen el Premi de Cocteleria ‘Royal Bliss’.

Inscripcions

Poden participar els alumnes en actiu de totes les escoles d'hostaleria de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona. La informació, les bases i el full d'inscripció ho pots trobar en el web de Premis Lladonosa. Les inscripcions es podran realitzar enviant el full d'inscripció, la recepta i fotografia (o el qüestionari resolt en el cas dels participants de sala) a l'e-mail [email protected] Obra en una finestra nova fins al 23 de febrer de 2024.

 

Els Premis

S'entregaran els premis a la millor creació gastronòmica, al millor servei de sala i al millor alumne del Premi Social. A més, hi haurà dos premis especials: el "Premi Social Josep Lluís Rull" i el "Premi cocteleria Royal Bliss".

Premi de Cuina
- Guardó escultòric.
- 6 mesos de pràctiques a Cocina Hermanos Torres.
- Jaqueta de cuina a mida (CSTY).
- Hotel cap de setmana per a dues persones. Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic (ROYAL BLISS).

Premi de Sala
- Guardó escultòric.
- 6 mesos pràctiques Cocina Hermanos Torres.
- Jaqueta cuina a mida (CSTY).
- Hotel cap de setmana per a dues persones. Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic (ROYAL BLISS).

Premi social Josep Lluís Rull

Premi social Cuina
- Guardó escultòric.
- Dinar per a dues persones al restaurant Deliranto (GRUPO RULL).
- 3 mesos de pràctiques al restaurant Deliranto (allotjament inclòs).
- Jaqueta de cuina a mida (CSTY).
- Hotel cap de setmana per a dues persones. Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic (ROYAL BLISS).

Premi social Sala
- Tauleta electrònica.
- 3 mesos de pràctiques al restaurant Deliranto (allotjament inclòs).
- Entrada doble Port Aventura, concert música i esdeveniment gastronòmic.
- Curs formació ESHOB.

Lot de productes per als guanyadors i les seves escoles
Obsequis de: San Miguel, Royal Bliss, BRA, Cafè L’OR, Arròs Bayo, Makro, Pernil Batallè, Ajuntament de Reus.

Premi cocteleria Royal Bliss
Lot de productes Royal Bliss.