La Fira de l'Oli de les Borges Blanques comptarà amb 39 productors i 30 expositors multisectorials

Des de l'agenda de la fira es volen tractar les principals preocupacions del sector, entre elles els models de certificació de qualitat de l'oli que recentment han estat objecte de polèmiques entre productors no pertanyents a la DO Garrigues però establerts a la comarca
Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez
photo_camera Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez

La Fira de l'Oli de Les Borges Blanques es presenta enguany amb la voluntat de fer visible un salt estratègic, d'una banda, obrint la superfície expositiva a totes les DO de Catalunya, Cooperatives, molins privats, i la xarxa d'oleïcultors, i per altra convertir el certamen en portaveu de les inquietuds generalistes, segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran.

El primer edil de la capital de les Garrigues feia aquestes declaracions en el marc de la presentació de la Fira de l'Oli que se celebrarà del 19 al 21 de gener, en la que també hi ha participat el tinent d'alcaldia, Salvador Noguera i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Farran ha explicat que la nova estratègia del certamen garriguenc vol anar més enllà de la mostra expositiva i les activitats puntuals d'aquest,  desplegant accions durant tot l'any, amb temàtiques com el canvi climàtic, la gestió de l'aigua, el despoblament, o les polítiques forestals. Es tracta que a través de l'oli es pugui generar un fòrum de debat cultural, social, polític o econòmic amb altres agents.

“Volem que de la fira en surti una agenda política que doni resposta a les dues grans variables que condicionen la producció de l’oli d’oliva verge extra al nostre país. La primera, són aquelles problemàtiques que es deriven de la distribució centre-perifèria del país, concentrada amb valors com el despoblament i la distribució i accés a la terra; i l’altra variable és l’emergència climàtica, que ens ha d’ajudar a conèixer, per exemple, quina és la gestió de l’aigua que ens convé, quins són els cultius que millor s’adapten a la nostra terra i la capacitat de resiliència dels mateixos olivers i de la mateixa terra”, destacava l'alcalde de les Borges Blanques.

Presentació del cartell de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Presentació del cartell de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Per la seva banda el tinent d'alcaldia, Salvador Noguera explicava que la fira comptarà enguany amb una participació de 39 productors, un 56% més que l'any passat, procedents de Lleida, Tarragona i Barcelona. La mostra es completarà amb una trentena d'expositors multisectorials. Noguera afegia que una de les novetats destacables d'enguany serà l'agermanament amb la Fira de Reus, un certamen "expert i amb experiència" que pot contribuir a abordar i donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic que es vol fer a les Borges Blanques. 

Noguera ha donat a conèixer els productors d'oli finalistes al concurs de la Fira, al qual s'hi han presentat un total de 37 varietats. Entre els petits productors n'hi ha de Vila-sana, el Morell, les Borges Blanques i la Granadella. Dels grans productors n'hi ha de l'Albagés, Castelló de Farfanya, Alcanó, Os de Balaguer, la Granadella i el Morell. Els guanyadors es donaran a conèixer en el primer dia del certamen.