Grup Griñó i Cooperativa GAP renovaran la planta de dejeccions Tracjusa de Juneda

Les dos companyies volen fer un centre de valorització de matèria orgànica per produir combustibles renovables
mides-comarques-de-ponent_fgO2otp7
photo_camera GAP Cooperativa planta dejeccions ramaderes Tracjusa 2 ©GAP Cooperativa

El Grup Griñó i la Cooperativa GAP (Gestió Agroramadera de Ponent) han signat un acord per renovar la planta de dejeccions ramaderes Tracjusa de Juneda (Garrigues). En un comunicat, afirmen que l'aliança es fa per contribuir a la descarbonització i transició energètica a Espanya, apostant per l'economia circular i la sostenibilitat ambiental.

L'objectiu del projecte és transformar la planta en un centre de valorització de matèria orgànica per a la producció de combustibles renovables i biofertilitzants.

Altres projectes relacionats amb la planta Tracjusa han despertat rebuig per la possibilitat de cremar residus contaminants.

El Grup Griñó centra el seu model de negoci en la transformació de residus en recursos i en promoure la transició cap a una societat neutra en carboni. GAP és una cooperativa agrària que reuneix prop de 160 ramaders de les Garrigues. L'acord que han signat es considera "estratègic" per al desenvolupament de la planta de transformació de dejeccions ramaderes Tracjusa.

Griñó aportarà experiència i coneixement en el desenvolupament, construcció i operació de plantes de biogàs i biometà, i en tecnologies de tractament i purificació de gasos. GAP és la impulsora del projecte de Nova Tracjusa, que busca millorar i optimitzar la gestió dels residus ramaders a nivell territorial, amb una gestió adequada, efectiva, meticulosa i sostenible dels excedents de dejeccions ramaderes.

Planta de tractament de Purins de GAP a Juneda ©GAP
Planta de tractament de Purins de GAP a Juneda ©GAP

El projecte es desenvolupa en diferents línies. La primera és optimitzar l'actual planta de biogàs, augmentant la capacitat de digestió anaeròbica del tractament de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics. El gas produït serà depurat mitjançant un procés d'upgrading per obtenir biometà, que serà injectat a la xarxa, contribuint així a la descarbonització i a la producció d'energies alternatives per substituir el combustible fòssil.

També es vol implementar un sistema de gasificació tèrmica a partir de la valorització de CSR (Combustible Sòlid Recuperat, provinent de residus) i biomassa d'origen local, produint un gas de síntesi que es farà servir per produir vapor destinat a l'assecatge tèrmic de dejeccions ramaderes. L'ús del CSR com a primera matèria permetrà reduir l'ús de combustibles fòssils i les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Finalment, es possibilita l'obtenció d'un biofertilitzant de qualitat, gràcies a la transformació en un granulat comercialitzable que disminuirà la necessitat d'importar fertilitzants inorgànics de països tercers i els impactes associats a la producció i el transport.

Les dues companyies afirmen que l'acord demostra el "compromís" amb la generació de riquesa per al territori de manera "responsable i sostenible", així com el compromís de promoure l'economia circular i la transició cap a un model sostenible que contribueixi a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.