Impulsen tres projectes innovadors de transició energètica i econòmica a les Garrigues i el Segrià

Aquests projectes aborden la transició energètica, la promoció econòmica i la creació de llocs de treball, en el marc de l'Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran
mides-comarques-de-ponent_YdGkYSZU
photo_camera Reunió Fons Transició Nuclear a la Granadella ©Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, juntament amb l'alcaldessa de La Granadella, Elena Llauradó, han participat aquest dimecres en la sessió de presentació de tres projectes transformadors que poden ser finançats a través dels Fons de Transició Nuclear. L'esdeveniment ha tingut lloc al Centre Cívic de La Granadella.

La trobada ha reunit prop de quaranta persones, entre alcaldes, alcaldesses, membres d’institucions, entitats, empreses i centres escolars dels 19 municipis de les Garrigues i el Segrià que poden optar a finançament per a projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball, a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.

Durant la sessió, Talarn i Llauradó han destacat aquests projectes, que s'emmarquen en l'Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, com una bona manera d'abordar col·lectivament les causes del despoblament que pateix el territori.

També han subratllat la importància de crear un model econòmic generador de benestar i prosperitat, capaç de fixar i atreure població i talent als municipis.

El president de la Diputació, ha valorat la relació entre actors públics i privats per desenvolupar qualsevol projecte i assolir una visió de futur compartida, davant d'un canvi de paradigma econòmic global, que pot esdevenir una oportunitat local si es lidera des del territori. Per la seva banda, l'alcaldessa de La Granadella ha ressaltat la importància de la implicació dels ajuntaments per generar més oportunitats de futur per als veïns i veïnes.

mides-comarques-de-ponent-1_Gh9tUYNM
Reunió Fons Transició Nuclear a la Granadella ©Diputació de Lleida

Projectes Presentats

Un dels projectes presentats és el de Water Agrotech Solutions, que proposa la digitalització i connectivitat per a la millora del regadiu, amb l'objectiu de modernitzar i fer més eficient el sector agroalimentari. Aquest projecte inclou l'anàlisi i diagnosi del regadiu existent a diferents escales, des de comunitats fins a parcel·les individuals, dissenyant intervencions específiques en connectivitat i gestió del reg. També es garantirà la cobertura digital a les explotacions agràries i es posaran en marxa infraestructures i serveis de connectivitat necessaris per a una gestió del reg basada en dades.

El segon projecte és l'EnergyHub CAT (EHCat), que pretén convertir-se en el centre de l’energia de Catalunya. Aquest projecte té com a objectiu impulsar la transició energètica per millorar la competitivitat territorial i generar valor econòmic, social i ambiental. Les accions previstes inclouen la creació de polígons industrials especialitzats en energia, instal·lació d'infraestructures per a la investigació i desenvolupament en l'àmbit energètic, i la promoció d'instal·lacions de generació renovable a petita escala en col·laboració amb comunitats energètiques rurals. EHCat vol posicionar-se com un motor de desenvolupament sostenible i atracció d’inversions a Catalunya.

Finalment, el projecte de Foment de bioindústries locals per descarbonitzar el sector petroquímic busca industrialitzar i millorar la rendibilitat i sostenibilitat de les explotacions. Aquest projecte promou la creació de bioindústries que valorin els recursos biològics i renovables locals, per fomentar la sostenibilitat del sector primari i la diversificació econòmica. Les accions inclouen l'anàlisi del potencial de consum de productes orgànics per part del complex petroquímic, la caracterització de la biomassa disponible, l'adaptació tecnològica en tota la cadena de valor, i la millora de les condicions per atraure bioindústries. També es desenvoluparan biopolígons i es formarà capital humà especialitzat en processos bioindustrials, amb l'objectiu final de contribuir a la descarbonització del sector petroquímic i fomentar un model econòmic més sostenible.