La 60a Fira de l’Oli i les Garrigues supera totes les expectatives i genera un impacte econòmic d’uns tres milions d’euros

Redacció | Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

L’alcaldessa de les Borges i del Patronat Fira de les Garrigues, Núria Palau, ha fet una valoració molt positiva de la 60a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, en què s’han superat les xifres prepandèmia i s’ha generat un impacte econòmic al voltant dels tres milions d’euros.

Palau ha explicat que ha estat una fira molt potent i superior a la d’edicions anteriors, tant pel que fa al nombre de visitants, com pel que fa a les vendes i contactes per part dels diferents productors i productores. “Cada dia hem aconseguit els millors registres d’assistents i vendes de la història de la Fira”, ha dit. L’alcaldessa borgenca ha posat en valor “que la Fira serveixi per créixer, per sortir al món, vendre productes i generar impacte econòmic”, i ha afirmat que els expositors i expositores han valorat molt positivament el certamen, fins al punt que alguns dels estands han hagut de reposar els seus productes, en haver fet moltes més vendes de les que preveien inicialment, i alguns fins i tot han fet contactes internacionals. Igualment, Palau ha destacat l’àmplia presència de caravanistes durant tot el certamen, i el fet que han generat activitat econòmica també als pobles del voltant. 

Per la seva banda, el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, ha explicat que ha estat de les edicions en què més vendes s’ha fet, i que aquest increment s’ha notat des del primer dia, ja que “divendres era un dia de gent del territori, i enguany des del primer dia ja hi havia gent de fora, i molt interès pels productes”. Per això, per a Dalmau, en un any difícil, de poca producció i descontrol de preus, la bona feina feta a la Fira ha estat una gran alegria per als pagesos, pageses i persones productores, ha dit.

Clausura dedicada a tots els qui han estat indispensables per fer fira

La clausura de la 60a Fira de l’Oli i les Garrigues va ser un acte d’homenatge a totes les persones que han estat indispensables per fer la Fira aquests seixanta anys, i entre les quals s’ha reconegut la tasca dels expositors i expositores i dels equips que històricament han fet fira. En la seva intervenció, l’alcaldessa Núria Palau va donar les gràcies a totes les persones que han fet possible la Fira, i ha recordat la gran tasca dels alcaldes i alcaldesses anteriors, de tot el Patronat i l’equip de Fira, així com l’aposta que fan any rere any els expositors i expositores per la Fira de l’Oli i les Garrigues, ja que, segons va explicar, són “les persones responsables d’aconseguir que la Fira de l’Oli i les Garrigues sigui avui, la millor fira oleícola de Catalunya i una de les més importants a nivell agroalimentari”. Palau també va remarcar que, arran d’aquesta 60a Fira, s’està gestant un projecte que veurà la llum en els pròxims mesos: un reportatge periodístic molt i molt potent que servirà per donar a conèixer al món com ha anat canviant la manera de fer oli a la comarca de les Garrigues en els darrers seixanta anys.

Per la seva banda, el diputat provincial per les Garrigues Carles Gibert va parlar de la transformació que ha fet la fira en aquests 60 anys, i de tots els valors afegits que aporta, com és el cas del lligam amb la gastronomia, o el turisme que ha dut aquest certamen al territori, i va detallar que la fira “té un futur molt prometedor”. Igualment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, va posar en valor els equips de fira, i el fet que han estat sempre al peu del canó durant aquests seixanta anys garantint l’èxit de la fira i projectant-la al món.

Sílvia Batlle, en representació dels equips de fira, va fer un repàs dels canvis que va incorporar la nova organització del certamen, que entre altres coses, va donar un nou disseny als estands per donar més proximitat amb els visitants, va crear l’Espai Gastronòmic, que ara per ara és un dels escenaris principals del certamen, i va apostar per potenciar el territori a través dels paquets turístics per a visitants, entre moltes altres coses. Així mateix, Gabriel Alsina, en representació dels expositors i expositores, va exposar totes les coses que li ha ensenyat la Fira de l’Oli i les Garrigues, com aprendre a relacionar-se i a fer amistats al sector, els valors de la constància i la perseverança, a fer negoci i el respecte per la competència, a fer nous clients, nous productes i noves varietats.

El premi al millor oli del públic i dos xoucookings per clausurar la fira

En l’acte de clausura, també es va fer entrega del guardó pel millor oli del públic, que va ser per a l’Oli Kylatt del Molí d’Alcanó. Igualment, durant la jornada de clausura, es van dur a terme xoucookings a càrrec del xef Xixo Castaño, del restaurant Malena de Gimenells, amb una estrella Michelin i del xef Xavier Benet, del restaurant Hostal Benet de les Borges.