Les Borges Blanques vol consolidar el model d'obertura de la fira de l'Oli

L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran considera que el certamen és també “essencial per incidir en la cultura de l’oli” i ha anunciat un reforç del nou Espai de Tast, que enguany ha rebut més de 160 participants en els tastos guiats per l’experta Montse Freixa
El públic que va visitar la fira de l'Oli el diumenge ©ElenaIbañez
photo_camera El públic que va visitar la fira de l'Oli el diumenge ©ElenaIbañez

La fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques clausurava aquest diumenge l'edició que es considerarà de transició i obertura a tot el sector productiu català. La vint-i-setena edició en la qual els productors mostraven la seva satisfacció pel nombre de visitants, tot i els preus elevats, una circumstància que no ha impedit un volum de vendes important, segons els organitzadors.

Espai Aliments del Territori de la Diputació de Lleida ©ElenaIbañez
Espai Aliments del Territori de la Diputació de Lleida ©ElenaIbañez

La cloenda l'ha dut a terme el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn qui felicitava a l'organització de la fira de l'Oli Qualitat Verge Extra per haver iniciat “amb èxit el seu procés de transformació”. Talarn ha demanat que “l’esperit d’aquest esdeveniment es mantingui actiu i vigent al llarg de tot l’any”, perquè les Borges Blanques “és la capital de l’oli al llarg de tot l’any”.

La fira obria portes el divendres 19 de gener amb la presència de trenta-nou productors de totes les varietats i àmbits geogràfics del país, el pas imprescindible per convertir-se en la fira nacional de l'oli verge extra

L’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha insistit en la importància de capitalitzar la Fira de l’Oli “com una eina més per incidir en l’àmbit social de les polítiques públiques, com aquelles destinades al repoblament i a l’adequació al canvi climàtic”. Farran considera que el certamen és també “essencial per incidir en la cultura de l’oli” i ha anunciat un reforç del nou Espai de Tast, que enguany ha rebut més de 160 participants en els tastos guiats per l’experta Montse Freixa.

Espai Tast a la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©ElenaIbañez
Espai Tast a la fira de l'Oli de les Borges Blanques ©ElenaIbañez

mb els resultats del certamen el regidor de Promoció Econòmica de les Borges Blanques, Salvador Noguera anunciava que durant els pròxims mesos l’equip de la Fira de l’Oli iniciarà un torn de visites a les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya (Garrigues, Baix Ebre-Montsià, Empordà, Terra Alta i Siurana) i als productors (cooperatives i molins privats) de tot l’àmbit geogràfic català per tal de consolidar aquest nou model d’obertura firal que pretén ser encara més ambiciós en l’edició de 2025.

Per primer cop, l’organització ha mobilitzat diversos tècnics durant els últims tres dies que han realitzat 1.000 enquestes entre el públic visitant. Aquest treball ha reflectit que al voltant del 30% dels visitants de la Fira de l’Oli procedia de la demarcació de Barcelona. El gruix més gran, però, continua sent dels visitants de Lleida, amb gairebé el 68% del total.

El públic ha seleccionat l'oli Oligami com el millor del certamen

Oligami guanyador premi públic millor oli ©ElenaIbañez
Oligami guanyador premi públic millor oli ©ElenaIbañez

El públic de la Fira ha anunciat també el seu veredicte. Entre les 1.300 votacions que ha recollit l’Oli Bar de la Fira, un espai de l’Ajuntament que oferia als visitants tastos gratuïts de més de quaranta productors diferents, la majoria han escollit la marca Oligami com la millor del certamen. És el segon any consecutiu que el públic tria aquesta marca, propietat d’Olis Ecogami dels Omellons, un projecte de dos joves agricultors que aposten per una agricultura ecològica.

Els guanyadors del millor olis de la fira ©ElenaIbañez
Els guanyadors del millor olis de la fira ©ElenaIbañez

Dissabte a la nit, la Fira va aprofitar el marc del tradicional sopar de l’expositor per anunciar els guanyadors dels millors expositors de l’edició d’enguany. El premi al producte millor dissenyat ha estat per a les llaunes de tres i cinc litres d’Oliferm, de la Cooperativa del Camp de Castelldans, mentre que el guardó al millor disseny d’estand ha estat concedit a la Cooperativa de la Granadella. La vetllada de dissabte, celebrada a la Sala Grums de les Borges, va atorgar també un accèssit de caràcter honorífic al Molí d’Oli Gabriel Alzina i Fills de Castelló de Farfanya.