Les Borges aprova el Pressupost 2023, que destina més de mig milió d’euros a la promoció econòmica de la capital garriguenca

Redacció | Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

El Ple Extraordinari de les Borges Blanques d’aquest dimecres, 21 de desembre, ha aprovat, amb els vots a favor de l’Equip de Govern de Junts per les Borges i els vots en contra de Borges per la República, el pressupost inicial per al 2023, liderat per les polítiques de promoció econòmica, a la qual es destinaran 500.555 euros, que manté la seva forta aposta per la cultura i el lleure de la societat borgenca, i en el qual destaca una clara aposta per les polítiques socials. El pressupost se situa en 7.148.460,06 euros, a l’espera de poder-lo ampliar amb el romanent que resulti de la liquidació del pressupost d’aquest 2022.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha explicat que el Pressupost Municipal per al 2023 de la capital garriguenca preveu destinar un total de 500.555 euros a promoció econòmica, per impulsar l’activació de l’economia de les Borges i de les Garrigues. També es preveuen 829.498,04 euros per a l’atenció social de les borgenques i els borgencs i, en aquest sentit, Palau ha detallat que “en un context d’una inflació desorbitada, en els quals els tipus d’interès estan molt elevats, i els preus de les energies i els combustibles estan més cars que mai, les famílies necessiten el suport de les administracions públiques, per mirar-los de fer menys dura aquesta situació”. Igualment, el pressupost contempla 700.539,52 euros per a la promoció cultural, “per garantir l’accés a un cert consum cultural i de lleure a totes les borgenques i els borgencs”, ha dit Palau.

El Pressupost 2023 també inclou un total de 700.539,52 euros destinats a la promoció cultural. En concret, hi ha previstes partides per a les biblioteques públiques, per finalitzar i mantenir l’Arxiu Comarcal de les Garrigues; per al manteniment de l’Espai Macià; per a totes les activitats, festes i projectes que tindran lloc al llarg de l’any, així com diners destinats a subvencions culturals.

Entre les inversions d’aquest Pressupost 2023 destaquen 162.100 euros per a l’adequació del camí peatonal del cementiri, 48.505,52 euros per a la finalització de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, així com inversions per valor de 25.300 i de 7.000 euros per a l’adquisició d’un tractor tallagespa i de cistelles de bàsquet, respectivament. Igualment, i a l’espera de subvencions, també està previst ampliar el pressupost per a la construcció del dipòsit d’aigua, la millora del pati de la Llar d’Infants Municipal i la nova Pista Poliesportiva.

En l’àmbit dels ingressos, es mantenen pràcticament igual els impostos directes (72.500 euros), mentre que s’observa una davallada dels ingressos de capital, ja que l’any 2022 aquesta partida era molt elevada per la construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, que ja està pràcticament acabat. Pel que fa al capítol de taxes, preus públics i altres ingressos incrementa en un 8,76% (95.268 euros) per l’augment de la taxa de recollida d’escombraries, a causa del major cost del servei, per la creació d’una partida per als ingressos de l’estació de recàrrega de vehicles elèctrics, i per l’increment del cost de les empreses subministradores de serveis. Pel que fa a la partida d’ingressos patrimonials, disminueixen en un 14,94% i se situen en 44.500 euros, pel menor cost que suposarà el servei d’abastament d’aigua.

En l’àmbit de les despeses, destaca un increment de les despeses financeres, que ascendeixen als 29.500 euros, a causa de l’increment dels interessos bancaris dels préstecs que té l’Ajuntament. El pressupost també preveu 60.984 euros més de despeses de personal i 61.753,04 euros de despeses corrents, entre altres.