Les Borges impulsa un projecte per prevenir les violències i el sexisme a l’escola

Foto: Ajuntament de les Borges.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha engegat el projecte ‘L’escola com a espai segur’, una iniciativa que té per objectiu incorporar la mirada feminista als centres escolars.

En concret, es duran a terme formacions i s’oferirà eines al professorat per crear una cultura d’escola segura, a la vegada que es formarà l’alumnat de 5è i 6è de primària en temes de gènere, d’igualtat, diversitat sexoafectiva i relacions lliure de violències.

Les sessions han començat aquesta setmana amb les primeres formacions a alumnat i professorat dels col·legis Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat, i està previst que s’allarguin amb diferents sessions que se succeiran durant els mesos d’abril i maig en ambdós centres escolars.

El projecte parteix de la base que per crear una cultura d’escola segura i garantir una prevenció integral de les violències cal sensibilitzar tota la comunitat educativa per a iniciar el procés de transformació.

En aquest sentit, es duran a terme un total de 8 hores de formació en línia per al professorat, repartides en diverses sessions de videotrucada i de treball autònom, així com 4 hores i mitja de sessions presencials per cada grup d’alumnes de tots dos col·legis.

La regidora d’Igualtat i Feminisme del consistori borgenc, Ariadna Salla, ha explicat que aquest projecte “aposta per una societat lliure de violències on les nostres identitats i les nostres relacions no estiguin marcades per prejudicis i estereotips” i, per tant, ajudarà a combatre el sexisme, el masclisme, l'assetjament escolar i promoure conductes igualitàries.

Per a Salla, “l'educació és l'eina transformadora més potent i a llarg termini que tenim”, per la qual cosa cal “aplicar la perspectiva de gènere, la mirada restaurativa i apostar per la coeducació, perquè són les mirades que ens permetran desaprendre moltes premisses que ens han ensenyat i que no són certes”, ha explicat la regidora.

El projecte, que es durà a terme en horari lectiu, també permetrà reflexionar al voltant de les relacions de poder heteropatriarcal, entendre les causes de les violències masclistes i LGTBIfòbiques i la manera de combatre-les, identificar els tipus de violències i els mites que les sustenten.

Es farà amb dinàmiques participatives i exemples pràctics per fomentar el diàleg i la reflexió de l’alumnat al voltant de les violències, a la vegada que es complementarà amb campanyes informatives. Tot, amb l’objectiu que les dones puguin tenir unes relacions més lliures i igualitàries.