Les Borges organitza un mercat de dones emprenedores de les Garrigues pel 8M

El dimarts 8 de març de 2022, en el marc de Març dona, Març poesia, la Regidoria de Cultura i Igualtat han muntat un acte per celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora comprant a mercat i ballant i reivindicant un cop més de força de la poesia. L'acte serà a la plaça 1 d'octubre, de 9 h a 13 h.

A banda de les parades habituals de cada dimarts, hi haurà parades de productes de proximitat de dones emprenedores de les Garrigues, que obriran a partir de les 9 h: Bee Happy, de Juncosa; Safrà Júlia, de Cervià de les Garrigues; Sabons Thymus, d’Arbeca; Xocolates Canxanna, de la Pobla de Cèrvoles; Celler Matallonga, de Fulleda; + Art, de les Borges Blanques; Editorial Fonoll, de Juneda; i Cooperativa Mengem Garrigues.

Pel que fa a la intervenció musical, que tindrà lloc entre les 10 h i les 11 h i de les 12 h fins a les 13 h, la punxadiscos Albeta Franklin ha preparat un repertori amb música d’arreu del món feta per dones. A les 11 h es llegirà el manifest del Dia Internacional de la Dona i s’inaugurarà una pancarta i dos plafons amb lemes de quatre autores catalanes que formen part de la literatura universal: Mercè Rodoreda, Víctor Català, Maria Mercè Marçal i Felícia Fuster.

Els alumnes de secundària de l’INS Josep Vallverdú llegiran el manifest i alguns poemes, i amb veïns i veïnes del poble. L’acte comptarà amb la presència de l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, i de la regidora de Cultura, Ariadna Salla.

En el marc de Març dona, Març poesia s’han programat altres activitats com la presentació del llibre Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou, de M. Carme Junyent, el 2 de març i una xerrada sobre el còmic Antonio Machado: días azules, de Cecília Hill i Josep Salvia el 10 de març.

D'altra banda, el 13 de març tindrà lloc la vintena trobada de puntaires i l’espectacle A la fresca, de la Cia. Anna Confetti; i l’exposició Dones rurals, dones de Lleida, un recull de biografies per visibilitzar i reivindicar les dones del món rural, com la professora i bibliotecària borgenca Maria Lois i López, del 14 al 26 de març. Per acabar, un recital de poesia que girarà al voltant de Gabriel Ferrater (Any Ferrater), previst per al dia que comença la primavera i per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.