L’escriptor i mestre Josep Vallverdú és proclamat fill adoptiu de les Borges Blanques

Redacció | Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

Aquest dissabte, 12 de novembre, l’escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha rebut el reconeixement de fill adoptiu de la capital de les Garrigues. La cerimònia s’ha celebrat a les 11:30 h a la sala d’actes del CEI de les Borges Blanques (Centre d’Empreses Innovadores).

A través d’aquest acte, l’ajuntament de les Borges Blanques, ha reconegut la tasca docent que Josep Vallverdú va exercir a la capital garriguenca com a mestre durant gairebé dues dècades, entre 1970 i el 1988, a l’institut de Secundària de les Borges que, des de la seva jubilació com a professor el 1988, porta el seu nom.

L’alcaldessa de les Borges Blanques ha estat l’encarregada de donat el tret de sortida als parlaments. En el seu discurs ha destacat que la capital garriguenca està molt agraïda a Vallverdú per haver-se instal·lat al territori i haver ensenyat i educat a les noves generacions. “Aquest és un homenatge a un gran escriptor, mestre de mestres, i per damunt de tot un gran humanista al qual tots admirem i estimem, un autèntic geni de les paraules i que tenim el goig que encara ens acompanyi, als seus 99 anys”, ha expressat Núria Palau.

A continuació, ha intervingut Carme Vidal, en representació de tots els exalumnes del mestre Vallverdú. Després, ha intervingut l’historiador Marc Macià, que ha relatat algunes anècdotes relacionades amb la biografia de l’escriptor. En acabat, ha donat l’entrada a l’Orfeó del Terrall que ha interpretat l’himne del centenari del Col·legi Mare de Déu de Montserrat, escrit per Josep Vallverdú.

Tot just després de la interpretació musical, ha sigut el torn de paraula d’un representant de la Revista Terrall, en el qual l’escriptor ha col·laborat amb nombroses publicacions. La Sra. Marta Rius, directora del Col·legi Mare de Déu de Montserrat i la Sra. Núria Sabaté, directora de l’Institut Josep Vallverdú, també han intervingut per mostrar el seu agraïment i admiració per l’homenatjat.

En acabar els parlaments, Josep Vallverdú no ha volgut deixar l’oportunitat de fer al·lusió als seus exalumnes “ells i elles sempre han sigut molt afectuosos amb mi quan ens retrobem”. L’escriptor ha volgut acabar amb unes paraules commovedores plenes de sentiment cap a la capital garriguenca: “Hem arribat on hem arribat per vies llises o pedregoses, això és la vida, l’atzar o la sorpresa, l’aflicció i la rialla, per sort tinc a l’armari del cor una bona reserva d’afectes i esperances. Avui a les Borges commogut i agraït obro una mica aquest armari per vosaltres”.

Ha sigut en aquest moment de l’acte quan s’ha fet entrega del guardó de fill adoptiu de les Borges Blanques per part de l’alcaldessa Núria Palau que ha expressat que: “Amb aquest guardó, mestre Vallverdú, s’endú un trosset de les Borges Blanques, un fragment de cadascun de nosaltres, amb el qual li volem agrair tot el que ha fet per les Garrigues”. L’alcaldessa també s’ha fet entrega del llibre d’honor perquè el Sr. Vallverdú hi fes la seva signatura juntament amb l’escriptura d’unes paraules d’agraïment.

La celebració ha finalitzat amb la interpretació del Cant de l’Oliver de les Garrigues a càrrec de l’Orfeó Terrall.