Marta Vilalta: "Des d’ERC defensem un model energètic lliure d’oligopolis"

Text: Redacció / Foto: ERC

La secretaria general adjunta i primera candidata per Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta s’ha reunit avui amb els representants de la Coordinadora per a una Eòlica i Solar Sostenible al Parc del Terrall de les Borges Blanques on ha afirmat que un dels reptes globals que, des de la seva formació "volem afrontar i treballar és la lluita contra el canvi climàtic i això passa per desplegar una estratègia de transició energètica i ecològica al nostre país".

És per aquest motiu que Vilalta ha proposat, d’entrada, "un Pacte Nacional de la Transició Ecològica al nostre país que permeti desplegar aquell model republicà també vinculat a l’energia". De la mateixa manera també ha anunciat que el model energètic que defensa Esquerra Republicana de Catalunya "ha de ser 100% renovable, de kilòmetre zero i democràtic".

El model que proposen els republicans implica, doncs, una manera de generar energia d’una manera néta i renovable a través dels recursos naturals disponibles com l’aigua, el sol, la terra o l’aire, alhora que descentralitzat, proper al ciutadà i no tot aglutinat en un únic indret del país.

La tercera premissa, com ha anunciat Vilalta, és que aquest model fugi de l’actual model oligopilístic energètic de l’IBEX35  "que fa que tinguem, per exemple, la llum més cara de tota Europa, és a dir, lliure d’oligopolis". "No pot ser que simplement el que fem sigui canviar la manera de produir l’energia, però no canviem la manera de gestionar aquesta energia, per tant estem a favor de les comunitats energètiques locals i a favor de que els municipis hi tinguin molt a dir", ha continuat la candidata.

De la mateixa manera, ha afirmat que enlloc de competir per qui es queda les terres més fèrtils "el que cal fer és una planificació del territori". És per aquest motiu que Esquerra Republicana proposa aquest Pacte Nacional de la Transició Ecològica que permiti "planificar i poder aprofitar justament les explotacions existents ramaderes o agrícoles per que siguin actius a l’hora de combatre el canvi climàtic".

"No volem un model que competeixi, sinó un model que cooperi en el qual hem de trobar l’equilibri entre el sector primari, que és cabdal a les nostres comarques i l’aposta per la transició ecològica i energètica", ha conclòs Vilalta.