La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques comptarà amb 39 productors

Una de les novetats destacables d'enguany serà l'agermanament amb la Fira de Reus, un certamen "expert i amb experiència" que pot contribuir a abordar i donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic que es vol fer a les Borges Blanques
Vista aèria de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPèrez
photo_camera Vista aèria de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPèrez

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès tallarà la cinta de la vint-i-setena edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques el divendres 19 de gener a les cinc de la tarda, és el tercer cop que un president inaugura el certament garriguenc, el 2023 ho feia també Aragonès i el 2013 ho va fer Artur Mas.

La Fira de l'Oli de Les Borges Blanques es presenta enguany amb la voluntat de fer visible un salt estratègic, d'una banda, obrint la superfície expositiva a totes les DO de Catalunya, Cooperatives, molins privats, i la xarxa d'oleïcultors, i per altra convertir el certamen en portaveu de les inquietuds generalistes, segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran.

L'alcalde de la capital de les Garrigues feia aquestes declaracions en el marc de la presentació de la Fira de l'Oli que se celebrarà del 19 al 21 de gener, en la que també hi ha participat el tinent d'alcaldia, Salvador Noguera i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Presentació de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Farran ha explicat que la nova estratègia del certamen garriguenc vol anar més enllà de la mostra expositiva i les activitats puntuals d'aquest,  desplegant accions durant tot l'any, amb temàtiques com el canvi climàtic, la gestió de l'aigua, el despoblament, o les polítiques forestals. Es tracta que a través de l'oli es pugui generar un fòrum de debat cultural, social, polític o econòmic amb altres agents.

“Volem que de la fira en surti una agenda política que doni resposta a les dues grans variables que condicionen la producció de l’oli d’oliva verge extra al nostre país. La primera, són aquelles problemàtiques que es deriven de la distribució centre-perifèria del país, concentrada amb valors com el despoblament i la distribució i accés a la terra; i l’altra variable és l’emergència climàtica, que ens ha d’ajudar a conèixer, per exemple, quina és la gestió de l’aigua que ens convé, quins són els cultius que millor s’adapten a la nostra terra i la capacitat de resiliència dels mateixos olivers i de la mateixa terra”, destacava l'alcalde de les Borges Blanques.

Vistes de públic en la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Vistes de públic en la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Per la seva banda el tinent d'alcaldia, Salvador Noguera explicava que la fira comptarà enguany amb una participació de 39 productors, un 56% més que l'any passat, procedents de Lleida, Tarragona i Barcelona. La mostra es completarà amb una trentena d'expositors multisectorials. Noguera afegia que una de les novetats destacables d'enguany serà l'agermanament amb la Fira de Reus, un certamen "expert i amb experiència" que pot contribuir a abordar i donar profunditat i coherència al nou plantejament estratègic que es vol fer a les Borges Blanques. 

Noguera ha donat a conèixer els productors d'oli finalistes al concurs de la Fira, al qual s'hi han presentat un total de 37 varietats. Entre els petits productors n'hi ha de Vila-sana, el Morell, les Borges Blanques i la Granadella. Dels grans productors n'hi ha de l'Albagés, Castelló de Farfanya, Alcanó, Os de Balaguer, la Granadella i el Morell. Els guanyadors es donaran a conèixer en el primer dia del certamen.

Jornades tècniques

La Fira de l’Oli de les Borges Blanques ha programat enguany una jornada de treball en xarxa destinada exclusivament als professionals del sector oleícola català. La troba tindrà lloc el divendres 19 de gener a 3/4 de 10 al Pavelló de l’Oli, i estarà dinamitzada per la publicista i relacions públiques Rosaura Alastruey, una de les pioneres del treball en xarxa professional. Alaustrey és una conferenciant, investigadora i professora universitària a escala nacional que porta deu anys, des del seu viatge a Silicon Valley el 2004, assessorant sobre el valor estratègic de treballar la xarxa de contactes a tota mena de professionals. 

La jornada comptarà amb la participació de la gastrònoma i xef Montse Freixa, ‘sommelier de l’oli’, que encetarà el programa amb una xerrada titulada

Descobreix el potencial de la gastronomia de l’oli i com les varietats d’olis catalans poden afegir valor als vostres plats i potenciar les vostres vendes  

La jornada continuarà amb un tast d’olis d’oliva on també participarà el multipremiat cuiner Pep Moreno, que dirigeix la cuina del restaurant Deliranto de Salou, reconegut amb l’Estrella Michelin i el Sol Repsol. Moreno és coordinador i portaveu dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, apadrinats pels germans Torres, que busquen el millor estudiant de cuina de Catalunya.