Territori amplia fins als 737.230 euros la inversió per a l’actuació del programa Arrelament a les Garrigues Altes

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint la despoblació, la iniciativa posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022
Presentació programa Arrelament a Juncosa ©Govern
photo_camera Presentació programa Arrelament a Juncosa ©Govern

El Departament de Territori va posar en marxa l'any 2021, una prova pilot a les Garrigues Altes per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i impulsar accions concretes per donar-hi resposta. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès al sistema urbà de Gandesa, a la Terra Alta, i recentment al sistema d’Organyà, a l’Alt Urgell.

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint la despoblació. Posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país. Es tracta de 121 municipis que actualment sumen 83.636 habitants.

Arrelament sistemes urbans a Catalunya ©Govern
Arrelament sistemes urbans a Catalunya ©Govern

A les Garrigues Altes, a banda de les obres per adequar la desena d’habitatges, s’estan redactant els projectes executius d’un conjunt d’actuacions per afavorir la mobilitat i la connectivitat, que inclou diverses obres de millora i el traspàs de la titularitat d’algunes vies. Les obres estan valorades en 10 MEUR, dels quals el Govern de la Generalitat aportarà 7,5 MEUR i la Diputació de Lleida, 2,5 MEUR. Es tracta de la transformació del camí de Torrebesses a Castelldans en carretera; el condicionament de la C-233 entre la Granadella i el Soleràs, i millores al camí entre els Torms, la Granadella i Bellaguarda. Dins de l’apartat d’infraestructures, s’ha prioritzat el desplegament de la fibra òptica als municipis de les Garrigues Altes.

Presentació programa Arrelament a Gandesa ©Govern
Presentació programa Arrelament a Gandesa ©Govern

També s’ha redactat la diagnosi urbanística dels espais oberts, acompanyada d’una proposta de criteris d’implantació d’usos i activitats, i una diagnosi paisatgística del sistema urbà. Igualment, s’ha redactat l’avanç d’un Pla d’ordenació urbanística que abastarà els vuit municipis signants del conveni i que servirà de base per a un futur planejament urbanístic plurimunicipal.

El programa Arrelament va completant així la prova pilot a les Garrigues Altes, avança a la Terra Alta i al sistema urbà d’Organyà, amb avantprojectes per a nous habitatges i diagnosis i estudis socioeconòmics i del mercat habitacional. I al mateix temps el programa prepara estudis per aterrar aquest 2024 en punts del Segrià.