Registren 167 nius d'oreneta cuablanca a Juneda

Redacció | Foto: La Banqueta de Juneda

En data 27 de maig l’associació la Banqueta va promoure el primer cens d’oreneta cuablanca a Juneda. Realitzar-ne el cens, entre altres objectius, ha servit per sensibilitzar i conscienciar a la població, contribuir en la recaptació de dades per a l’estudi de l’espècie i conèixer l’estat actual d’aquesta espècie al terme municipal de Juneda. Una desena de voluntaris amb prismàtics, paper i llapis en mà van recórrer els carrers de la vila i, prengueren nota de la quantitat de nius que observaren, així com si aquests estaven en bon estat, en construcció o actius.

Després de l’observació realitzada es van localitzar 167 nius al municipi. D’aquests, 90 estaven en bon estat, en 74 es va poder veure l'activitat (orenetes entrant i sortint del niu) i 3 nius estaven en construcció. Aquestes dades han estat introduïdes al web orenetes.cat, un web de ciència ciutadana, que promou el cens d’oreneta cuablanca arreu de Catalunya i que permet consultar-ne les dades registrades. Aquest any 2022, el conjunt de censos d’aquesta espècie duts a terme a Catalunya és de 25663 nius.

Un cop feta l’experiència, l’Associació es planteja donar-li continuïtat al projecte per poder conèixer l’evolució d’aquesta au. Igualment, es planteja promoure el cens en poblacions veïnes i així contrastar-ne dades útils per ampliar el ventall d’informació extreta.