Les Borges Blanques ho té tot a punt per celebrar una Festa Major plena de cultura popular

Dins dels Preludis de Festa Major s'ha organitzat ‘Dimecres Borjut’, amb diverses activitats d'oci
FM Borges_20220903_Trobada gegantera (93)
photo_camera Trobada gegantera en el marc de la Festa Major de les Borges Blanques. © Ajuntament de les Borges Blanques

La Festa Major de les Borges Blanques comença aquest 1 de setembre, i s’allargarà fins al dia 5. Una festa en què destacarà, com sempre, la Trobada de gegants, gegantes, grallers, gralleres i correfocs de les Borges Blanques, que enguany arriba a la seva 40a edició i en la que es presentarà un nou gegant, en homenatge a Felip del Pom, que va ser l’encarregat durant molts anys de conduir el famós canó del Salo.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha volgut executar diferents mesures per la millora de la seguretat en la Festa Major, i en guany ha decidit canviar la ubicació del concert de dissabte, amb Buhos i Figa Flawas, que en lloc de la Plaça Europa es realitzarà a l’anomenat Espai Jove (zona de penyes). En conseqüència, s’ha redactat i implementat un Pla d’Autoprotecció de l’Espai amb un aforament màxim. El lloc compta amb accessos diferenciats a l’Espai Jove i a la zona de firetes.

Amb l'objectiu de facilitar un control adequat de l’aforament, l’accés al concert de dissabte es realitzarà amb entrades QR, gratuïtes, però que s’han d’adquirir prèviament. D'altra banda, per dona prioritat a la gent del municipi, les entrades es podien adquirir, de manera presencial, per les persones empadronades a la localitat, els dies 28, 29 i 30, i a partir d'avui 31 a les 00 h per tothom a través de la web culturaborgesblanques.cat.

Com altres anys es preveu una participació activa dels membres de les penyes en seguretat i abordatge i gestió de la violència masclista, i hi haurà la carpa del punt lila del Consell Comarcal de les Garrigues a la zona penyes en horaris concrets i també dissabte a la Plaça U d’Octubre.

Respecte a l'accessibilitat, hi haurà facilitats d’accés a l’Espai Jove per a PMR i es tornarà a ubicar una tarima, com altres anys. A les activitats que es facin a la plaça U d’Octubre, les PMR podran accedir al balcó i al terrat del Centre Cívic.

També hi haurà un Espai a la placeta del Terrall per la Mostra d’Entitats el dissabte a la tarda, aprofitant un dels moments més concorreguts de la Festa Major per tal que puguin donar-se a conèixer.

Pel que fa al pregó, s’ha decidit no contractar figures mediàtiques alienes al municipi i el faran persones vinculades al poble. Enguany seran els representants de les tres colles geganteres: Ramon Garsaball (Geganters de les Borges), Miquel Vidal (Grup Vivall) i Jordi Arnau Espuga (Colla Estimem els Gegants).

En el pla institucional, s’elimina el seguici d’autoritats, no hi haurà invitacions a espectacles per a regidors, regidores, alcalde ni altres representants polítics i no se sufragaran àpats de càrrecs electes.

Amb relació a la neteja, s’han contractat dos dies extra de recollida, així queden coberts tots els dies, de divendres a dimarts.

'Dimecres Borjut' a les Borges Blanques

La colla de diables i diablesses, tabalers i tabaleres, ‘els Borjuts’ de les Borges Blanques ha organitzat la festa del ‘Dimecres Borjut’ dins dels Preludis de Festa Major de la localitat, amb propostes per a tota la família.

20230830_Dimecres Borjut (15)
'Dimecres Borjut', un dels actes dins dels preludis de la
Festa Major de Borges Blanques.© Ajuntament de les
Borges Blanques 

La festa ha tingut lloc aquest dimecres 30 d’agost al Terrall, i ha començat a les 6 h de la tarda amb Inflables, taller de fruita a càrrec de la botiga Plus i taller de xanques d’Alea Teatre. A les 9 h del vespre, 600 persones han assistit al sopar popular, que consistia en entrepà de llonganissa, bossa de patates, beguda i gelat.

A partir de les 11 h de la nit, els tabalers i tabaleres dels Borjuts han iniciat una cercavila pels jardins del Terrall acompanyats per l’espectacle itinerant d’Alea Teatre ‘Element’s’, inspirat en l’essència dels quatre elements: aigua, terra, aire i foc.

Els The Vermood’s han estat els punxadiscos encarregats d’animar amb música la tarda i el vespre.