Tres candidatures opten al premi l’Olivera d’Or al borgenc de l’any 2021

Redacció | Foto: Ajuntament de les Borges Blanques

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha rebut tres candidatures per al premi l’Olivera d’Or al borgenc de l’any 2021. Les propostes presentades que poden optar al guardó són el Centre d’Atenció Primària (CAP) de les Borges, l’activista octogenària Trini Boldú Sans i el Col·legi Mare de Déu de Montserrat ‘Els Frares’ que el 2020 va complir el seu centenari. Com a novetat d’enguany, l’acte de lliurament del premi es farà el divendres 2 de setembre en el marc de la Festa Major i no en dissabte com s’havia fet fins ara just abans de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges.

El consistori de la capital de les Garrigues va tancar l'anterior dimecres, 10 d'agost la recepció de candidatures a l’Olivera d’Or i se n’han rebut tres. L’Associació Amics del Terrall ha proposat la candidatura del CAP de les Borges, incloent-hi el seu personal sanitari, administratiu i auxiliar, ja que durant els dos anys de la Covid-19, “han demostrat perseverança i dedicació de tot el seu personal”, segons els impulsors d’aquesta candidatura. Durant el primer període letal de la pandèmia, van mantenir una lluita constant, posant en perill el personal, sense disposar de mitjans adequats. Un cop superada la fase més dura, vingué el període de vacunació, que no només es va distribuir entre la població de les Borges, sinó també atenent in situ a les poblacions que coordina.

La candidatura de Trini Boldú Sans ha estat suggerida pel Grup de Dones exalumnes de l’Escola Nacional, i les entitats Agrupació Sardanista, Creu Roja, Associació de Dones la Rosada, Parròquia de l’Assumpció de Maria, i Associació Ateneu Popular Garriguenc. Per a les entitats que proposen la candidatura de Boldú Sans, “és un referent a les Borges, als seus 80 anys continua essent un referent per a la capital de les Garrigues”. Boldú ha participat de manera altruista en diferents activitats de la ciutat, com és, fent un vídeo en defensa dels nostres padrins i padrines, accions per reivindicar el feminisme, ha participat en la campanya ‘Posem-nos la mascareta’, col·laboració en el programa ‘Pop Up Xef’ de TV3. També ensenya a la població l’elaboració d’orelletes i forma part de forma activa de l’Associació de Dones la Rosada, sent la primera sòcia.

Finalment, les entitats Orfeó Terrall i la Revista Terrall han recomanat al Col·legi Montserrat, “per haver estat durant més de 100 anys ensenyant i formant a milers de borgencs i garriguencs, i també des de fa uns quants anys a borgenques i garriguenques, en un model educatiu d’estimació al nostre país, de fidelitat a les arrels culturals i lingüístiques del municipi i de transmissió dels valors cristians”. El Col·legi Montserrat sempre ha obert les portes a tots els que han necessitat un espai, un suport o un impuls per a poder desenvolupar tasques i actes culturals, o també d’esbarjo i formació per a nens i joves.

Un cop finalitzat el termini de presentació de candidatures, aquestes es presentaran als membres del tribunal que duran a terme la resolució i decisió del premi en el marc d’una reunió que tindrà lloc el 18 d’agost. Pel que fa a l’acte del lliurament de l’Olivera d’Or, la novetat d’enguany és que no es farà en dissabte just abans de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges gegants en el marc de la Festa Major sinó que es celebrarà en divendres, en concret, el pròxim 2 de setembre a la tarda.

El guardó Olivera d’Or és un quadre amb una olivera daurada i té com a objectiu la distinció a les persones que hagin dut a terme una labor personal o institucional en qualsevol camp de l’activitat humana i que sigui de caràcter positiu per a la ciutat borgenca.