Troben les restes de 26 soldats republicans a Bovera

Les excavacions realitzades al municipi i a l’indret de la Casilla, entre Bovera i Flix, han permès trobar les restes òssies d’un grup de combatents en la batalla de les Garrigues durant la Guerra Civil espanyola

Restes de soldats republicans trobades a Bovera ©DepartamentdeJustícia
photo_camera Restes de soldats republicans trobades a Bovera ©DepartamentdeJustícia

Les actuacions arqueològiques que s’han dut a terme durant l’estiu al cementiri de Bovera i a la Casilla, una partida que comunica Bovera amb Flix, han permès rescatar les restes de 26 soldats de l’exèrcit republicà enterrats en dues fosses. Segons la Direcció General de Memòria Democràtica, aquests combatents haurien mort durant la batalla de les Garrigues, entre el desembre de 1938 i el gener de 1939 durant l’ocupació franquista de Catalunya.

Equip arqueològic treballant a una de les fosses de Bovera
Equip arqueològic treballant a una de les fosses de Bovera

Pel que fa als 14 soldats trobats al cementiri local, formaven part d’una fossa comuna de la qual ja se’n tenia constància a partir de fonts orals. Tots els cossos presentaven traumatismes associats a un context bèl·lic, però també s’han detectat senyals d’amputacions o tubs de drenatge que demostren el pas dels soldats per l’hospital d’evacuació establert al mas del Senyor de Bovera.

Respecte a la fossa de la Casilla, han estat 12 soldats inhumats en dos punts diferents de l’indret. A més de les restes òssies, també s’hi ha trobat les bales que podrien haver ferit a aquests combatents i material sanitari que podria pertànyer, segons les fonts orals, a un metge assassinat al mateix temps que els soldats.

Les fosses havien estat documentades en un estudi del 2019 que abastia les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra

Material sanitari recuperat a la fossa de la Casilla, a Bovera ©DepartamentdeJustícia.JPG
Material sanitari recuperat a la fossa de la Casilla, a Bovera ©DepartamentdeJustícia.JPG

Les excavacions realitzades els mesos de juliol i agost havien estat catalogades com a prioritàries dins del Pla de fosses del 2023 del Departament de Justícia, Drets i Memòria. En aquest sentit, aquest hivern les prospeccions a Bovera continuaran a una tercera fossa a la zona Coll Roig, on encara no s’ha treballat, ja que és un espai afectat regat pel canal Segarra-Garrigues i cal esperar a que es tanqui el reg.

Les restes trobades ara s’hauran de sotmetre a estudis antropològics i genètics per tal d’identificar els soldats i retornar les despulles a les famílies que estiguin adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat.