El CC de les Garrigues combinarà la Mostra Gastronòmica amb el catàleg d'experiències oleoturístiques

El Consell Comarcal de les Garrigues fa valdre el catàleg d'Experiències Oleoturístiques que inclou tretze propostes com visites a molins i obradors, tastos guiats, collita d'olives, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts per paisatges de l'oli
Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez
photo_camera Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez

Aquest dissabte arrenca una nova edició de la Mostra Gastronòmica de Les Garrigues una iniciativa que al llarg de vint-i-nou anys ha sigut eina de divulgació de la gastronomia de la comarca i prescriptora de la qualitat de l'oli verge extra; una convocatòria que impulsa el Consell Comarcal garriguenc a través de l'àrea de turisme. L'edició d'enguany ha constatat els efectes de la crisi sanitària i la situació econòmica actual, ja que és un dels anys amb més participació, concretament cinc restauradors.

Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez
Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez

Els Restaurants Ca la Margarida de l’Albi; Restaurant Hostal Benet de les Borges Blanques; Restaurant Masia les Garrigues de les Borges Blanques; Restaurant Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues; Restaurant El Sindicat de Tarrés elaboraran menús especials els caps de setmana i festius, fins al 17 de desembre, amb l’oli d’oliva verge extra de la comarca com a protagonista, i a preus que oscil·len entre els 33 i els 45 euros.  

Segons explicava la tècnica de turisme de l'ens comarcal, Ester Rué  “en els últims anys han anat tancant molts negocis, una circumstància que també és pot atribuir en part a l'abandonament de les zones rurals". La Mostra no afronta únicament aquesta realitat, sinó que a més ha d’assumir la crisi productiva de l’oli que es preveu per a aquesta campanya, afegeix Rué.

Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez 6
Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez 

Turisme Les Garrigues aprofita enguany per impulsar el catàleg Experiències Oleoturístiques, un projecte que es va desplegar l'any 2020 i l'esclat de la pandèmia de la Covid, el va diluir totalment. Per aquest motiu el Consell Comarcal de les Garrigues l'ha revisat, actualitzat per tal de fer valdre. Inclou tretze experiències com visites a molins i obradors, tastos guiats, collita d'olives, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts per paisatges de l'oli. 

Vinya els Vilars; Cooperativa d'Arbeca; Agalla Natural; Cooperativa d'Aspa; Turisme de les Borges Blanques, Olicatessen; Oli Cometes; Conjunt Rupestre del Cogul; Albium; Centre Cultura de l'Oli de catalunya; Cooperativa de Juncosa; Centre d'Interpretació de la Pedra Seca; i Pons Tradició.

Els productors de les Garrigues arrencaven la campanya fa uns dies conscients que la producció d’oli caurà aquest any fins a un 15% a causa de la falta de pluges i les altes temperatures, segons explicava el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas

Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez
Mostra Gastronómica de Les Garrigues ©JosepAPérez

Villas afegia que “el nostre oli, sigui d’on sigui, és de la comarca”, responent a la pregunta del litigi que mantenen la DOP Garrigues i el molí l’Albium de l’Albi on es va celebrar la presentació, productors que no estan adscrits a la DO Protegida. En aquest sentit, Villas va demanar un esforç de totes les parts “Per anar a una”; serà un any difícil a tots "els que estan dins i els que estan fora", falta producte, enguany es faran al voltant de 6 milions de litres d'oli "no en tenim ni per començar", per la qual cosa considero que seria un bon moment per atansar postures.

Com en les edicions anteriors, l'oli d'oliva verge extra de les Garrigues té un paper protagonista en els plats que es poden degustar a la Mostra Gastronòmica, ja que és un dels motors econòmics de la zona i marca el paisatge de la comarca 

Les persones que demanin menú de la mostra en algun dels restaurants, podran participar en el sorteig de cinc lots de productes de la comarca (amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.) amb la col·laboració del programa Gustum coordinat per l’Associació Leader de Ponent.

A partir de dilluns dia 6 de novembre se sortejaran a les xarxes socials de Turisme de les Garrigues dues experiències oleoturístiques per setmana.