Uns 200 veïns de les Borges Blanques exigeixen solucions a 'la Caixa' pels pisos ocupats

Veïns de les Borges Blanques es manifesten davant l'oficina de 'la Caixa' del municipi, per reclamar solucions "immediates" per la inseguretat generada pels pisos ocupats a l'avinguda Santiago Rusiñol

mides-comarques-de-ponent-1_84Oc9as5
photo_camera L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, dirigint-se als manifestants ©Oriol Bosch

Uns 200 veïns de les Borges Blanques s'han concentrat aquest dimecres davant de l'oficina de 'la Caixa' del municipi per exigir solucions a la problemàtica dels pisos ocupats en un bloc situat a l'avinguda Santiago Rusiñol. L'entitat bancària és propietària de 50 dels 77 pisos d'aquest bloc, i actualment n'hi ha 41 ocupats il·legalment. La problemàtica s'arrossega des de fa anys però s'ha agreujat des del gener, quan s'hi van instal·lar els 50 membres d'una família expulsada de Tarragona amb un llarg historial delictiu. Els veïns de la capital de les Garrigues asseguren que senten por i impotència. El passat cap de setmana es van robar diversos vehicles que després van aparèixer cremats.

mides-comarques-de-ponent-2_hUJtMSCj
Veïns concentrats a l'oficina de la Caixa de les Borges Blanques ©Oriol Bosch

Els veïns han traslladat la seva indignació davant l'oficina de CaixaBank, que, alertada per la protesta, ha tapat amb bosses negres els logotips de l'entitat. Agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra han estat presents a l'entorn de l'oficina, però no hi ha hagut incidents. Els veïns han cridat consignes per demanar la fi de la delinqüència i exigir solucions.

L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, ha dirigit unes paraules als concentrats, expressant que des del consistori entenen "perfectament" els motius de la manifestació, especialment després del darrer episodi delictiu amb el robatori i crema de vehicles del cap de setmana passat.

Farran ha explicat que estan treballant per "compartir una mateixa visió" amb els responsables de 'la Caixa', propietaris d'uns 50 pisos de l'immoble.

També estan en contacte amb el fons d'inversió propietari de 22 pisos. La resta de pisos, 4 o 5, són de particulars i 1 és d'una fundació.

L'alcalde ha constatat que des de l'arribada a principis d'any d'una cinquantena d'individus, alguns associats a una família d'ètnia gitana expulsada de Tarragona amb un llarg historial delictiu, la delinqüència ha augmentat notablement a la capital de les Garrigues. Ha subratllat que algunes de les persones més problemàtiques estan fins i tot fora de la llei gitana, i ha fet una crida a no estigmatitzar tot un col·lectiu.

Alguns veïns concentrats han interpel·lat l'alcalde per demanar-li respostes a les seves inquietuds. Finalment s'ha acordat repetir cada setmana la protesta davant l'entitat bancària i recollir signatures per forçar la recerca d'una solució al problema. Una via podria ser que l'edifici passés a ser de propietat pública o una cooperativa en la qual estiguessin implicats tant l'ajuntament com la Generalitat.