Xerrada de l’Associació Leader de Ponent sobre la factura de la llum

Foto: Ajuntament de Castelldans

L’Associació Leader de Ponent, l’Ajuntament de Castelldans i el Consell Comarcal de les Garrigues, van organitzar aquest dijous 18 de novembre una xerrada a la Sala de la Llar de Castelldans sobre l’estalvi energètic a les llars.

L'acte, a càrrec d’un tècnic de transició energètica de l’Associació Leader de Ponent, també va fer esment de la línia d’ajuts disponibles per energia solar fotovoltaica per l’autoconsum, les energies renovables tèrmiques i la millora de l’eficiència energètica en edificis.

També es va explicar com entendre la factura de la llum i com es pot estalviar en el consum domèstic.

Cal recordar que, el passat 14 de setembre, el govern va aprovar un seguit de mesures excepcionals per esmorteir la pujada de preus que està experimentant el mercat elèctric (RDL 17/2021 de 14 de setembre). Cal destacar les següents mesures, ja que es veuran reflectides directament en factura, de moment, fins al 31 de desembre de 2021:

- Reducció de l'Impost Elèctric que passa de l'5,11% a l'0,5% (amb algunes excepcions).

- Reducció dels càrrecs. Aquesta mesura s'aplica a consums des de l'15 de setembre.

És important tenir presents les falses ofertes de llum que s'estan promocionant. Aquestes s’ofereixen amb preus fixos, més baixos, i que són ficticis, donat que quan fan la comparativa amb les factures actuals, ho comparen amb els preus amb la reducció de càrrecs que va anunciar el Govern. Aquesta reducció és temporal, així que el dia 1 de gener es tornaran a aplicar.

Si en aquestes ofertes s'ofereixen preus fixos baixos, és altament recomanable preguntar quina diferència hi haurà en l'import a partir de l’1 de gener de 2022.