Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega: "El coronavirus ens ha canviat les prioritats"

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Alba Pijuan és l’alcaldessa de Tàrrega des de fa gairebé un any. Afirma que “ha estat un any molt intens i d’aprenentatge”. Anava segona de la llista d’ERC i quan faltava només un dia per a la investidura, es va convertir en alcaldable després de la renúncia del cap de llista. Va aconseguir l’alcaldia in extremis gràcies als vots a favor d’ERC, CUP i PSC. Primer en un govern amb minoria, on gairebé tots eren nous en política, tot i que al desembre es va estabilitzar amb l’entrada dels dos regidors del PSC. Ara ha d’afrontar una crisi sanitària, amb importants afectacions a l’economia.

Fa gairebé un any que és alcaldessa, quina valoració en fa?

La valoració personal és positiva, un any molt intens i d’aprenentatge. A més, al desembre vam aconseguir estabilitat amb l’entrada a govern del PSC, i ara que començàvem a impulsar mesures del nostre programa d’esquerres, ens han canviat totes les prioritats. El 19 de març vam aprovar el nostre primer pressupost, que haurem de modificar per prioritzar polítiques socials i econòmiques, despeses sanitàries i l’adequació d’espais.

I la relació amb l’oposició?

L’oposició ha estat dura, agressiva i destructiva, crec que no aporta, només critica i desmereix. Tot i això, quan va esclatar la crisi del coronavirus, va afluixar, excepte en l’últim ple. Penso que ara hem d’anar tots a una.

Com viu la crisi de la Covid-19?

Els primers dies ens vam centrar en aconseguir i fer arribar material sanitari a les persones més vulnerables, al CAP i a les residències, on no s’ha registrat cap positiu, fet que atribueixo a un factor sort i a la prevenció anticipada així com a la bona feina dels professionals. Després de dos mesos però, paral·lelament a la crisi sanitària, hem d’afrontar una crisi social i econòmica. Per exemple, hem notat un augment del 75% de les famílies usuàries del Magatzem d’Aliments Solidàries i hi ha famílies, afectades per ERTO que encara no han cobrat res. Des de l’Ajuntament intentem ajudar però hi ha coses que no depenen de nosaltres, ja vam anul·lar les quotes de les llars d’infants i de l’Escola de Música, oferim als bars i restaurants la possibilitat d’ampliar les terrasses i hem anul·lat la taxa d’ocupació de via pública fins a finals d’any. També impulsem una campanya que ha de servir per revaloritzar el comerç i les empreses locals. Tot i això, estic contenta perquè molts establiments s’han reinventat i han sorgit noves iniciatives col·laboratives com RestaurantsTarrega.cat, que s'ha estrenat recentment amb un èxit terrible. També vam ser una de les ciutats on el primer dia de la fase 0 més comerços es van reactivar.

Molta solidaritat, veritat?

Sí, agraeixo les donacions de particulars i empreses; la Xarxa de Voluntariat, que vam formar el 13 de març i en poques hores ja tenia 200 inscrits, i la Xarxa de Cosidores. La Policia Local també ha fet una gran tasca.

Entre el 13 i el 17 de maig van celebrar la Festa Major confinada. 

Sí, hi havia un tastet de la Festa Major normal amb 40 activitats perquè no es perdés l’essència. Estic agraïda a la reacció de les persones i les entitats implicades, que s’ho van treballar molt i hi van posar molt entusiasme i ganes. A més, vam acabar recuperant el castell de focs, que es podia veure des de cinc punts de la ciutat.