Carme Valls ha estat directora de la Coral Shalom i impulsora del festival MusiquemLleida!

Les venes de la Carme Valls són com un pentagrama que genera contínuament harmonies en el seu entorn, aquesta és una paraula fantàstica per la directora, amb la qual assegura "fa possible que els pobles puguin conviure". La música està demostrat que contribueix en el benestar de les persones, en la salut, i en l'alça dels valors personals
Carme Valls entrevista al centre històric de Lleida ©JosepA.Pérez
photo_camera Carme Valls entrevista al centre històric de Lleida ©JosepA.Pérez

“Hem constatat un interès en la formació coral i pedagògica, aconseguint ser un referent en el cant coral i música en general” destacava la directora de la Coral Shalom i impulsora de MusiquemLleida!Carme Valls, en la clausura de la divuitena edició del festival. No cal dir que l'edició de la majoria d'edat va ser tot un èxit amb afluència de públic, qualitat dels intèrprets i els ingredients habituals que han convertit el festival en un referent del calendari cultural de terres lleidatanes.

A tot això, i quan fa poc més d'una setmana que es clausurava el festival, vaig tenir el goig de poder compartir una agradable xerrada amb la Carme Valls. Em citava a l'antic convent de Santa Clara al barri antic, convertit en espai municipal de cultura i seu de la Coral Shalom. Vull creure que per la Carme l'entorn de la trobada era talment circumstancial, per a un servidor del tot experiencial; el joc arquitectònic de barri antic, amb edificis significatius com el Museu de Lleida o l'església de Sant Llorenç, carrers estrets, comerços i activitats prou originals.

En aquest entorn la 'fèiem petar' amb la directora de la Coral Shalom, formació vocal que commemora mig segle, i punt de partida del festival MusiquemLleida! i de la trajectòria de Carme Valls, una lleidatana que amb 12 anys ja començava a posar en solfa l'escenari musical lleidatà, contagiada per les melodies del seu germà Lluís Virgili, reformador de l'Orfeó Lleidatà

Carme Valls explica que Lluís Virgili va ser qui transformar l'Orfeó Lleidatà, una formació amb una trajectòria que es remuntava al 1891, i després de dictadures i contesa civil, va entrar en un període de decadència fins al 1951.  A partir d'aquesta data l'Orfeó s'especialitzà en direcció coral i creà una veritable escola de la pedagogia de la direcció i del cant coral organitzant des de 1964 els Cursos Internacionals de Música amb la coral francesa À Coeur Joie i els Cursos Nacionals celebrats cada any per Nadal.

La Carme també va voler destacar la relació de Lluís Virgili amb el pedagog Oriol Martorell i el pedagog i monjo de Montserrat, Ireneu Segarra, complicitat de la qual va sorgir una institució de formació permanent adreçada als mestres de música de Catalunya

Carme Valls entrevista al centre històric de Lleida ©JosepA.Pérez
Carme Valls entrevista al centre històric de Lleida ©JosepA.Pérez

Va ser d'aquesta convivència on la Carme Valls es va impregnar de la sensibilitat per l'harmonia i s'adonà de la manera que contribuïa a exercir de millor manera els valors personals. Amb el suport del Lluís, es va atrevir a impulsar la coral infantil del Col·legi Episcopal de Lleida, també recolzada pel pare Josep Serentill, punt de partida de la Coral Shalom l'any 1973, ara fa mig segle.

Aquesta sensibilitat i de la necessitat de fer arribar la música a tots els públics és el punt de partida del MusiquemLleida!, explica la Carme. Un certamen que des dels seus inicis ha tingut com a objectiu aportar un xic de pedagogia a cadascun dels concerts, directriu de la directora del certamen a totes les formacions que hi han participat i participaran.

Expliqueu el que feu, com ho feu, amb què ho feu i qui ho va crear, ensenyeu a les persones que és per vosaltres la música i que us ha aportat en la vida.

De la veu al cor, cloenda de festival MusiquemLleida! ©Shalom
De la veu al cor, cloenda de festival MusiquemLleida! ©Shalom

Cal dir que, tot i els deures imposats per la directora del festival, cada edició reben més sol·licituds, moltes d'elles internacionals per participar en el certamen, "enguany vam rebre al voltant d'un centenar de peticions, però com sempre tot està condicionat al pressupost". En aquest sentit, la Carme no volia finalitzar la xerrada sense fer una crida al suport dels agents socials i al públic, per poder garantir la continuïtat de propostes culturals.

Les venes de la Carme Valls són com un pentagrama que genera contínuament harmonies en el seu entorn, aquesta és una paraula 'fantàstica' per la directora, amb la qual assegura "fa possible que els pobles puguin conviure". La música, està demostrat, que contribueix en el benestar de les persones, en la salut, i en l'alça dels valors personals.  

Creu de Sant Jordi

Enguany la Generalitat de Catalunya li atorgava la Creu de Sant Jordi "per la seva notable contribució a la promoció de la música i el cant coral". Un guardó al qual la Carme està molt agraïda, però sobre el que afegeix "no faig les coses per aconseguir medalles, les faig perquè les sento, i perquè crec que és la manera de contribuir a la societat i al meu entorn"