Enric Dalmau | President de la DOP Les Garrigues

És president de la DOP Les Garrigues i secretari de la cooperativa de segon grau Fruits Secs Les Garrigues. A més, també és productor d'oli d'oliva, ametlles i safrà, presideix la cooperativa de Cervià de les Garrigues des de fa uns trenta anys.
foto president correu 2
photo_camera Enric Dalmau, president de la DOP Les Garrigues. © DOP Les Garrigues

Pregunta: Què és la DOP Les Garrigues?
Resposta: DOP significa Denominació d'Origen Protegida, i bàsicament la nostra funció és atorga, després de rigorosos controls de qualitat, les etiquetes de certificació numerades, que són el segell de qualitat i l'autèntica garantia pel consumidor de l'oli verge extra que es produeix amb Denominació d'Origen Les Garrigues. I també tenim la funció de promocionar la DOP Les Garrigues i les marques que estan inscrites dins d'aquesta.
Això representa molts esforços, ja que la part de certificació té una reglamentació molt estricta, perquè al final garantim que l'oli que hi ha dins la botella amb el segell de la DOP compleix tot un seguit de normatives: és del territori, té la màxima qualitat, és verge extra, etc.
És cert que la DOP és una certificació de les diverses que hi ha, però és l'única que certifica el territori, és a dir, nosaltres vetllem que el producte sigui de qualitat i que, a més a més, sigui del territori.

P: En què consisteix la nova campanya que esteu duent a terme amb la Federació d'Hostaleria, 'A taula amb la DOP'?
R: Amb aquesta campanya intentem treballar la forma en com comuniquem la nostra funció a la gent, ja que és la part més complicada de la nostra feina. L'hostaleria és un gran aparador, perquè al final la gent reconeix la qualitat de l'oli quan la menja. Però, a banda d'això, nosaltres hem dissenyat aquesta campanya no per un tema econòmic, sinó que més aviat didàctic, perquè així la gent sabrà reconeix el producte, si vols que el producte sigui valorat, s'ha de conèixer.
Bàsicament, la nostra principal motivació és donar valor al producte. Vull remarcar, que quan dic valor, no em refereixo al preu que pagués quan compres una ampolla, hi ha molts més valors darrere: el territori, tradicions, els beneficis que té, etc. Crec que l'oli s'hauria de valorar per tots aquests factors, i no pel preu.

P: Quines seran les principals accions que dureu a terme amb aquesta campanya?
R: Nosaltres enguany tenim un acord amb 15 restaurants, 12 són de Lleida i 3 són de diferents poblacions de la província, qui abans que els seus comensals comenci a menjar, els hi oferirien dues botelles d'oli, una d'oli verd i una d'oli més madur, les dues verge extra, i uns follets on hi ha l'explicació dels diferents gustos, per tal de degustar-los i reconèixer-los. A més a més, hem preparat uns 'rasca rasca', amb els quals es pot guanyar o un àpat al mateix restaurant, valorat amb 80 €, o una ampolla d'oli.

P: Quin valor té per les Garrigues l'oli?
R: Les Garrigues històricament sempre ha viscut de l'oli. Però cal remarcar que la DOP Les Garrigues, no solament engloba la comarca de les Garrigues, sinó que també abasta el sud del Segrià i l'Urgell, que és on sempre hi ha hagut oliveres. I amb relació al valor que posseeix, jo penso que és tota la història que té, inclús m'atreviria a dir que ha marcat el caràcter de la gent, perquè l'oliver és un supervivent, tot i les adversitats que es pugui trobar sempre sobreviu (sequera, calor...).
Igualment, penso que tenim un gran producte, dels millors olis del món, i que està reconegut a nivell mundial. I crec que aquest reconeixement és un camí per poder arribar a vendre el nostre oli envasat, i no a granel, com fem. Aquesta és una de les fites que tenim des de la DOP Les Garrigues, i penso que això només es pot aconseguir explicant a la gent la importància d'aquest aliment i els seus beneficis.

P: Quina és la situació actual del cultiu d'olives aquí a les terres lleidatanes?
R: Molt complicada, com tota l'agricultura. La sequera que hi ha és impressionant, no ho havíem viscut mai. Però, els pagesos pensem que hi va haver una falta de previsió l'any passat. Quan encara hi havia aigua als pantans, potser no s'havia de generar tanta electricitat, i s'havia d'haver guardat més aigua. Bé, ara ja està fet, i ningú s'esperava que a l'hivern no neves ni plogués al Pirineu, i no sabem cap a on anirà. L'esperança és que plogui, però passen els dies i no plou. Tot i que, en el cas de les oliveres, no els hi fa falta molta aigua, i amb regs petits de suport es dona molt resultat, no podem assegurar res. Com ja he dit, és molt complicat, si no plou es pot perdre tot, encara que es puguin salvar aquelles hectàrees que tinguin reg de suport. La situació és crítica i les solucions són molt difícils.

P: Creus que hi ha solucions?
R: Bé, les solucions no són d'avui per demà, es necessita temps. Ja l'any 2008 hi va haver una sequera molt gran, van saltar totes les alarmes i ja es va detectar que s'havien de modernitzar els regs, ja que els regs que estan modernitzats, els de degoteig o amb aspersió, gasten molta menys aigua i generen el mateix resultat. S'ha de fer una agricultura de precisió, que només doni als arbres l'aigua que necessitin.

P: Quin és el procés de cultiu de l'olivera?
R: No hi ha cap arbre que no necessiti aigua, però n'hi ha que en necessiten més i n'hi ha que en necessiten menys. L'olivera és un arbre similar a un camell, pot guardar l'aigua durant molt temps i no en necessita gaire. Per exemple, si un arbre fruiter necessita entre 6.000 i 8.000 litres per hectàrea, un oliver en necessitaria 1.500, i podríem aconseguir una collita bona. Si ara l'olivera es carrega de fruit i ve una sequera, el que faria l'olivera seria llançar el fruit, però l'arbre sobreviuria, en canvi, un fruiter si es carrega de fruit i no li dones aigua, es mor amb el fruit dalt. I per això, pots veure olivers en llocs deserts.

Com preveu la campanya d'enguany?
Difícil. Encara que és molt difícil de preveure, penso que tenim assegurat que serà molt complicada. No sabem com anirà, no ens hi havíem trobat mai així i, per tant, tampoc sabem com hem d'actuar ni que passarà. Ara bé, si a finals d'aquest mes plogués, el problema no seria tan gros, perquè ara portem entre 60 i 80 dies sense una gota d'aigua, i això és molt preocupant.

Podria donar un missatge esperançador a la població?
Ens en sortirem, com hem fet sempre. Penso que tenim un gran producte d'una gran qualitat, i que amb un mínim d'infraestructura podem tenir unes collites estables i un lloc dins del mercat mundial. I això és un repte que ens ha d'encoratjar per tirar endavant.