Escola del Treball de Lleida el centre d’excel•lència en energies renovables de Catalunya

Al marge de tota la gestió amb els programes DUAL, el centre proposa a les empreses la possibilitat de desenvolupar projectes que puguin necessitar per la seva activitat. Encàrrecs que poden desplegar els alumnes i als empresaris els representa un estalvi important en recursos humans
Daniel Escuer responsable de relacions amb les empreses ©IET
photo_camera Daniel Escuer responsable de relacions amb les empreses ©IET

L’escola de formació professional va crear un Club d’innovació amb l’objectiu de canalitzar els projectes de les diferents àrees que adients per presentar en convocatòries arreu de Catalunya. Enguany el centre ha obtingut quatre guardons, en els certàmens iFest!, 24 hores d'InnovacióBarcelona, FPChallenge o els premis FPemprèn, resultants de la iniciativa del centre en encoratjar als estudiants amb reptes d’innovació.

Per aprofundir en els detalls del sistema i dels objectius de l’Escola del Treball parlem amb Daniel Escuer, que és el responsable de les relacions amb les empreses i forma part del claustre d’Innovació, o sigui un dels instigadors del Club d’innovació. Escuer ens acompanya per un recorregut acurat pels cicles formatius dels reptes que han assolit els alumnes i les expectatives d’un centre d'FP que ronda els 800 alumnes.

Daniel Escuer responsable de relacions amb les empreses ©IET
Daniel Escuer responsable de relacions amb les empreses ©IET

El projecte presentat per dos alumnes del centre va resultar seleccionat en la convocatòria d’enguany de la competició de reptes iFest!, que impulsa el Govern català. Un repte que va proposar el festival Sónar, amb la consigna de millorar el sistema de transport per als assistents als festivals urbans, reduir les emissions de carboni i alleujar la congestió a les ciutats.

P -. Com sorgeix la idea del projecte per un prescriptor tecnològic com és Sónar?

R -. Bé, el repte tractava la mobilitat sostenible, crec que és un tema que va motiva als autors del projecte també per la relació amb el festival musical. Eros Sancho, és estudiant de Gestió administrativa i Ruth Vellido d’Activitat Comercial, ambdós van elaborar l’aplicació Festiver una plataforma multigestió  que integra transport, allotjament i compra d’entrades dels festivals i grans esdeveniments artístics. Els alumnes no van proposar un treball de codi, van desenvolupar una versió “cosmètica” de les funcions que hauria de tenir la plataforma, disponibilitat de transport públic per arribar als esdeveniments, possibilitat de compartir vehicles.

P -. I un cop seleccionat el projecte quin és el següent pas?

Eros Sancho, i Ruth Vellido en la presentació del projecte ©IET
Eros Sancho, i Ruth Vellido en la presentació del projecte ©IET

R -. Al marge dels abonaments al festival Sónar i el Sónar+D la parella participarà del 24 al 28 de juny en un campus de treball a Portugal que servirà de servir per accelerar el repte, el que vol dir que els tècnics estudiaran si el projecte té possibilitats o no, es podran fer les correccions, si cal, per consolidar el producte. Evidentment, la idea dels autors, és que la plataforma es pugui exportar a altres festivals.

P-. El Club d’innovació es pot considerar una eina de motivació dels alumnes?

R-. Naturalment que sí, primer pel fet de desplegar la recerca, elaborar el projecte, i també aquell xic de competitivitat entre els centres. Mira, enguany ha sigut un curs molts “exitós”, al març vam participar en les 24 hores d’innovació de Barcelona, un dels alumnes del centre va participar en el projecte guanyador. El FPChallenge és un concurs que és dur a terme en fases territorials, i en terres lleidatanes es va configurar un equip amb representants dels set centres d’FP de la capital que van representar a Lleida en la fase Catalana, la qual van guanyar.

P -. Compteu amb la certificació de centre d’excel·lència

R-. Fa un any i mig, ens van catalogar com a centre d’excel·lència, una qualificació que tan sols s’ha atorgat a tres institucions d’FP a Catalunya. És un reconeixement pel cicle superior d’Energies Renovables, no és l’especialitat que compta amb més demanda però sí la més innovadora.

Aquests estudis capaciten per efectuar la coordinació del muntatge, posada en servei i gestió de l’operació i manteniment de parcs i instal·lacions d’energia eòlica, promocionar instal·lacions, desenvolupar projectes i gestionar i realitzar el muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques, i gestionar-ne i supervisar-ne el muntatge i el manteniment, i efectuar l’operació i el manteniment de primer nivell en subestacions elèctriques.

P -. Quins són els cicles més sol·licitats?

R -. Aproximadament dos tersos de l’alumnat cursen cicles de Comerç, Màrqueting o Administració, encara que l’Escola del Treball imparteix formació de Fusta i mobles, Electricitat, o Robòtica. Cal tenir en compte que en la gran majoria d’aquests cicles el sector industrial demanda tècnics, perquè actualment hi ha una gran escassetat d’aquests perfils professionals.

P -. Quina és la relació del centre amb el sector empresarial?

Instal·lacions de INS FP Escola del Treball de Lleida ©IET
Instal·lacions de INS FP Escola del Treball de Lleida ©IET

R-. Doncs al marge de tota la gestió amb els programes DUAL, el centre proposa a les empreses la possibilitat de desenvolupar projectes que puguin necessitar per la seva activitat. Encàrrecs que poden desplegar els alumnes i als empresaris els representa un estalvi important en recursos humans. Es tracta d’establir sinergies per tal que els alumnes tinguin un contacte directe amb les empreses, la qual cosa els prepara per a la seva incursió laboral.

El centre també dur a terme projectes internacionals amb empreses i altres centres de formació, concretament a Itàlia, Turquia, Hongria i Holanda. Intercanvis de formació i també de col·laboració amb projecte empresarial.