Gerard Cucurull: “Gerart Gallery vol cobrir una mancança que hi havia al territori”

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Gerard Cucurull és un targarí aficionat a l’art que ha decidit fer un pas endavant i obrir la seva pròpia galeria a la capital de l’Urgell. Porta per nom Gerart Gallery i està situada al carrer Josep Trepat i Galceran número 4. La inauguració té lloc aquest dijous 17 de desembre, a les 8 del vespre, i durant les pròximes setmanes el públic podrà gaudir de l'exposició de pintura 'Serendipia' de l'artista Gloria Cañadó. Parlem amb el seu impulsor per conèixer tots els detalls d’aquest nou projecte artístic.

Com va sorgir la idea de crear una galeria d’art?

Tot i que no m’hi dedico professionalment, estic vinculat al món de l’art des de fa molts anys, tant amb artistes com amb tot allò que engloba les diferents disciplines, sigui pintura o escultura... A partir d’aquí i veient les mancances que hi havia al territori d’una galeria d’art, vaig pensar: ‘Per què no m’organitzo i obro una galeria d’art a Tàrrega?’, i així va ser. A partir de la idea, el procés de creació de la galeria va ser molt ràpid, va començar fa quatre mesos amb la compra del local i fins aquí.

Quin és l’objectiu de Gerart Gallery?

Com ja he dit, Gerard Gallery pretén cobrir una mancança que hi havia al territori, oferir un espai als artistes on poder mostrar les seves obres i als amants de l’art i al públic en general, un nou atractiu cultural. Em faria especial il·lusió poder descobrir artistes emergents del territori i generar vincles de col·laboració amb l’Escola Ondara de Tàrrega. Tot i això, curiosament els artistes amb els quals he contactat fins ara tenen una forta trajectòria dins de l’art i m’és més complicat trobar gent jove, així que Tàrrega també tindrà la sort de gaudir de l’obra d’artistes reconeguts.

Què pensa que aportarà Gerart Gallery a Tàrrega i a la comarca?

Crec que malgrat tenir museus i una sala d’exposicions pública en una ciutat amb trajectòria cultural, faltava un espai on la gent pugui comprar art. I concretament penso en aquestes joves promeses que tinguin la intenció d’exposar, ja que podran tenir un nou espai amb el qual podran trencar aquestes barreres, exposar i obrir-se camí, que no només és poder donar a conèixer la seva obra, sinó també que la puguin vendre.

Amb quina exposició inaugura?

Amb Serendipia, de l’interiorista i artista plàstica Gloria Cañadó. El títol de la mostra significa trobada afortunada i és que amb la Gloria ens coneixem des de fa més de dues dècades per temes que no tenen res a veure amb el món de l’art. I un bon dia vam dir: “A tu que t’agrada l’art i jo que pinto, per què no ens unim per fer alguna cosa conjunta?” I d’aquí va sorgir. Amb la seva obra, Cañadó, segons explica ella mateixa, pretén “treure una força interior, sigui quin sigui el resultat, amb el cromatisme, l’estructura i la força del color d’una manera constructiva que fa expressar emocions, integritat pictòrica, d’una forma emocional i espontània però sempre amb un traç ferm i segur”.

Quins dies es podrà visitar la galeria i l’exposició?

La idea és que les exposicions tinguin una durada d’un mes aproximadament. L’horari de la galeria serà totes les tardes de dilluns a divendres, de 2/4 de 7 de la tarda a 2/4 de 9 de la nit, així com dissabte al matí. A més, és probable que obrim algun diumenge o festius en èpoques com les festes de Nadal. Degut a les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia de la Covid, la inauguració tindrà lloc en dijous, concretament el dia 17 de desembre, ja que la gent de fora podrà venir a Tàrrega. No ho podia fer ni divendres, dissabte o diumenge perquè hagués estat una limitació.

El fet d’obrir ara fa que durant les festes, la gent de Tàrrega tindrà un nou atractiu on podrà gaudir de l’art i, si ho considera, comprar art.

I de cara al 2021, ja té exposicions?

Sí, gràcies a la meva llarga vinculació amb el món de l’art, les primeres exposicions del 2021 aniran a càrrec d’artistes que també conec els quals treballen diferents disciplines com la pintura, l’escultura, la fotografia... A més, des que vaig iniciar el procés de creació de la galeria, ara fa uns quatre mesos, he anat coincidint amb altres artistes i els he exposat el projecte, la veritat és que a tots els ha semblat molt interessant i ja he fet algun nou contacte.

És d’admirar que en plena pandèmia de la Covid s’aposti per projectes d’aquestes característiques. Pensa el mateix?

Tots els negocis tenen ara un moment de risc i de dificultat, tant per obrir com per continuar. Si pensem que ara és un mal moment, no faríem res. El mal moment, què durarà: un any, dos anys, tres anys? Perquè ara estem en Covid, després vindrà el postCovid... Llavors no és factible esperar per iniciar un projecte que tens il·lusió de tirar endavant. Cal obrir, segurament que haurem de tenir més paciència per agafar el ritme, però també som conscients d’això.

 

 Més informació a la pàgina web www.gerartgallery.art