“Jo vull ser periodista, i espero arribar lluny, perquè en tinc ganes”, Ferran Perea

El Ferran Perea és un noi de 12 anys de Tàrrega i des de ben petit somia en ser un presentador de TV3. Les seves ganes d'aprendre l'han portat a col·laborar amb diferents mitjans de comunicació, Ràdio Tàrrega, Nova Tàrrega i fins i tot TV3, ja que aquest passat mes d'octubre li van oferir un espai al programa 'Tot es mou', un dels seus preferits. 

Ferran Perea. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera Ferran Perea. © Asmaa R. Bellahbib

PREGUNTA: Qui és el Ferran Perea? 

RESPOSTA: El Ferran és una persona extravertida, molt sociable i a qui agrada molt està informat.

P: Què va despertar el teu interès per la comunicació?

En Ferran Perea de petit al seu propi estudi de ràdio.
En Ferran Perea de petit al seu propi estudi de ràdio.

R: Ferran: De petit, quan feien el telenotícies, veure una persona parlar i debatre sobre el que passava al món; em va agradar molt la forma com s’expressaven, en aquell plató immens, i vaig pensar: “Jo vull ser com ells”, i ara vaig pujant escales per poder arribar a la meva meta final, que ara com ara, és presentar un magazín, com el ‘Tot es mou’ o ‘Planta baixa’.

Pares: Ell, quan era petit, un dia va veure el telenotícies i va decidir que volia estar allà, “vull explicar a la gent les coses que passen”. I a partir d’aquí tot va començar com un joc, i una cosa ha anat portant a l’altra

Ferran: Encara falten molts anys, potser ara vull ser periodista i el dia de demà soc una altra cosa, però jo de moment vaig amb aquesta idea, i espero arribar lluny, perquè en tinc ganes. 

Pares: És que és la seva passió: comunicar.

P: Com et vas iniciar dins del món professional?

R: Ferran: Vaig començar a Ràdio Tàrrega, per llegir un conte de Sant Jordi escrit per mi, l’any 2021. I segons em van dir, ho vaig fer molt bé i em van oferir tenir una secció al programa local, i vaig acceptar. Perquè jo a casa em feia els meus guions i practicava, però desconeixia el món laboral. Ara fa un parell de mesos que col·laboro amb la Nova Tàrrega.

L'any 2022, conjuntament amb la meva companya de classe, Carla Moré, vaig presentar l'“InfoK” al dia mundial de la infància a l'X3 i a TV3.

A principis d’aquest any, Catalunya Ràdio va venir a Tàrrega i vaig participar al ‘El Suplement’, i a l’estiu RAC1 també va venir, i l'equip del ‘Versió RAC1’ em van entrevistar i aquest octubre em van convidar al programa dels matins d'Helena Garcia Melero, ‘Tot Es Mou’ a TV3. Ah, i el juliol de l'any 2022 vaig assistir a unes colònies de RAC1.

Quan vam presentar l'InfoK amb la Carla també vam fer una petita col·laboració al TN Comarques i al TN Migdia: al Comarques vam fer un petit vídeo i al Migdia els dos presentadors del TN, Xavi Coral i Raquel Sans, ens van entrevistar en directe al plató del dit informatiu.

P: Parlem del ‘Tot Es Mou’. Com has aconseguit arribar al programa? 

R: Ferran: La història va començar un diumenge, quan vaig decidir enviar un correu al programa on explicava que n’era molt fan i que m’agradaven molt… i també que tenia una maqueta del plató del programa. L’endemà em van respondre, i em van dir que hi podia anar quan volgués i ens van demanar un contacte per acordar dates. El dia 13 d’octubre, doncs, hi vam anar com a públic, a ensenyar la maqueta i a visitar el plató, i em van acabar entrevistant, era una sorpresa, jo no tenia ni idea de que apareixeria al programa. Entre les coses més destacables, per a mi, és que vaig poder conèixer el Ramón Pellicer, que és el meu ídol, i em van oferir feina en directe. Va ser una experiència molt maca.

P: I en què consistirà aquesta col·laboració amb el programa?

Ferran Perea. © Asmaa R. Bellahbib
La maqueta del programa 'Tot Es Mou' feta pel Ferran. © Asmaa R. Bellahbib

R: Ferran: És una col·laboració mensual, i he de fer vídeos de temes rellevants del moment i enviar-los. El primer ha estat l’addicció als mòbils pel que fa als joves i també els adults.

P: Són ells qui et donen un tema o el tries tu?

R: Ferran: El trio jo, i jo mateix em faig un guió. Penso que m’ajudarà molt a veure quin és el procés d’elaboració de les diferents seccions dels programes. Com he dit, trio el tema, em faig el guió, ho gravo i ho envio. 

De fet, quan vam finalitzar el programa, amb les emocions a flor de pell, vam dinar al restaurant de TV3, i en acabar vam marxar. Al camí de tornada, al cotxe, van sortir diferents temes i després de debatre-ho amb els meus pares, vam acordar que començaríem amb l'addicció al mòbil.

P: De quina forma creus que afectarà el teu futur tot el que estàs fent ara?

R: Ferran: Jo crec que és un somni, o una meta que ja he complert; ara bé, encara em queden molts anys per viure i per aprendre. Tocar totes les branques del món del periodisme, la televisió, la ràdio i la premsa escrita em podrà ajudar a decidir-me pel que més m’agrada. Penso que m’està donant molta experiència, jo sé que ara soc jove i els faig gràcia, però potser d'aquí a cinc anys em demanaran els estudis i què he fet, i això m’està ajudant a guanyar molts coneixements en els diferents àmbits.

P: Què representa que amb només 12 anys ja et conegui gent pel carrer?

R: Ferran: Mira, hi ha una anècdota molt bona. Jo estava a la biblioteca i se’m va atansar un senyor gran, i em va dir: “Escolta tu vas sortir a TV3”, jo li vaig dir que sí i em va dir que ho havia fet molt bé, i d’això me'n recordaré tota la vida.

Pares: De ben petit ja volia estar a tot arreu. I ell ha picat portes, sort que té aquest tarannà, i sempre està buscant coses a fer per complir els seus somnis.

P: Tot el que has fet fins ara ha estat de forma autodidàctica?

R: Ferran: Sí, tot va començar com un joc, i al final s’ha convertit amb un somni i ara en realitat.

Pares: Ell de ben petit ja es feia les seves targetes, es feia els seus platós, els seus programes… És cert, que nosaltres li hem fet costat, però tot ha sortit d’ell. Es passa el dia buscant informació i investigant que pot fer per arribar a les metes que es marca. 

P: A vegades t’has sentit desplaçat en relació amb els nens de la teva edat?

R: Ferran: Desplaçat no, ans el contrari; per exemple, el meu millor amic va a l’hípica i es vol dedicar a això, i ell m’explica coses d’allò, a mi m’interessa, i jo li explico coses del meu, i a ell li interessa.

Pares: Els amics sempre l’hi han donat molt suport i s’han alegrat per tot el que ha fet.

P: I ara quina seria la teva pròxima meta?

R: Ferran: A veure la pròxima meta, bona pregunta. Tindre un espai propi a TV3. Vull treballar a TV3, aquesta és la meva meta.

P: Amb quants anys? 

R: Ferran: Doncs ja, per a mi seria ja.