El president Pujol es mostra preocupat perquè “Catalunya segueixi sent catalana”

L'expresident de la Generalitat visitava aquest divendres Mollerussa, convidat pels Amics del Bisbe Deig en la presentació del darrer llibre de Vicenç Villatoro 
El president Pujol en la seva conversa amb Comarques de Ponent a l'Hotel Jardí de Mollerussa ©AmicsBisbeDeig
photo_camera El president Pujol en la seva conversa amb Comarques de Ponent a l'Hotel Jardí de Mollerussa ©AmicsBisbeDeig

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, visitava Mollerussa el passat 2 de febrer aprofitant la presentació del llibre Urgell. La febre d’aigua de Vicenç Villatoro al Teatre L’Amistat i convidat per l’associació Amics del Bisbe Deig, que organitzava la trobada. Durant la prèvia de l’acte a l’Hotel Jardí, Pujol va conversar amb Comarques de Ponent sobre el país, la identitat i les comarques lleidatanes en el conjunt global del país.

El president Jordi Pujol amb algunes de les autoritats, membres dels Amics del Bisbe Deig i convidats a la trobada ©AmicsBisbeDeig.jpg
El president Jordi Pujol amb algunes de les autoritats, membres dels Amics del Bisbe Deig i convidats a la trobada ©AmicsBisbeDeig.jpg

Pujol va mostrar-se crític amb la situació social que viu actualment Catalunya considerant que estem en un moment “preocupant des d’un punt de vista d’identitat”. L’expresident creu que cal “prendre mesures que facilitin més la introducció de la gent” i que el més important és treballar per aconseguir “que Catalunya segueixi sent catalana”.

Pel que fa a la situació política, Pujol va subratllar la desorientació dels actuals polítics catalans

La immigració és un dels temes que Pujol va subratllar que són cabdals pel país i per la seva economia, però cal integrar-la, i per això calen “polítiques d’ensenyament, polítiques socials i polítiques d’habitatge”. Si no, Pujol diu que “estem en perill de perdre la nostra identitat com a catalans”, una realitat possible i que “no ens podem permetre”.

Un altre dels aspectes amb els quals l’expresident va evidenciar la seva preocupació va ser amb l’actual classe política catalana. “Estem una mica desorientats”, afirmava Pujol, malgrat que assegurava que en els seus 23 anys de mandat “vaig passar èpoques molt pitjors”.

El president Jordi Pujol amb l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en l'acte a l'Amistat ©JordiBonilla
El president Jordi Pujol amb l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en l'acte a l'Amistat ©JordiBonilla

Tanmateix, Pujol va voler fer èmfasi en el “progrés important” del país en les darreres dècades, també a les comarques de Ponent. Posant com a exemple la ciutat de Lleida “que havia quedat endarrere de la resta de Catalunya i després ha reaccionat”, l’expresident apuntava que havia de ser aquesta capacitat de reacció que impregni la societat catalana per seguir avançant. “No és fàcil i fora de Catalunya alguns no ens ho posen fàcil”, assegurava Pujol, que malgrat els seus 93 anys, manté viu el seu discurs i una presència que inundava tot l’espai de la fonda Jardí.

El president Pujol conversant amb el periodista de Comarques de Ponent, Jordi Bonilla a l'Hotel Jardí ©AmicsBisbeDeig
El president Pujol conversant amb el periodista de Comarques de Ponent, Jordi Bonilla a l'Hotel Jardí ©AmicsBisbeDeig

Amb relació a Lleida, l’expresident va aprofitar per recordar una anècdota de la seva infància “una mica precoç” llegint comunicats de guerra amb el seu pare i el seu oncle. “Tenia 8 anys i el diari deia que les tropes franquistes havien arribat a Lleida, però que els republicans havien reaccionat”, explicava Pujol. “El meu oncle, que estaca de permís, em va dir que no fes cas del comunicat, que volia dir que havíem perdut Lleida. Després vam perdre Barcelona i vam continuar perdent durant 40 anys de dictadura”. Les memòries d’una figura cabdal en la història de Catalunya en primera persona.

En acabar la conversa, Pujol va assegurar que, tot i les dificultats nacionals, ell té confiança en el futur del país. “I tu ja en tens, de confiança amb el país?”, va etzibar-me abans d’acomiadar-nos.