"El torró d'Agramunt és únic, perquè a banda de tot el seu procés d’elaboració, hi posem molta estima", Fèlix Valero

Els dies 7 i 8 d’octubre arriba la XXXIVa edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt; per aquest motiu hem entrevistat el president del Consell Regulador de la IGP del Torró d’Agramunt, Fèlix Valero, acompanyat de la seva filla, Zoe Valero Miró.

Fèlix Valero es va endinsar al món del dolç a partir dels 13 anys, i al cap del temps va muntar l’empresa Torrons Fèlix Artesans amb la seva dona, Pilar Miró, on continuem treballant fins ara. Fa dos anys va sortir elegit com a president de la Indicació Geogràfica Protegida del Torró d’Agramunt. Zoe Valero Miró és la segona generació de Torrons Fèlix Artesans. Tot i ser advocada de formació, afirma que és torronaire i xocolatera de pura vocació.

Fèlix Valero, president del Consell Regulador de la IGP del Torró d'Agramunt, i Zoe Valero, 2a generació de Torrons Fèlix Artesans. © Asmaa R. Bellahbib
photo_camera Fèlix Valero, president del Consell Regulador de la IGP del Torró d'Agramunt, i Zoe Valero, 2a generació de Torrons Fèlix Artesans. © Asmaa R. Bellahbib

PREGUNTA: Què és el Consell Regulador IGP del Torró d’Agramunt?

RESPOSTA: Fèlix Valero: El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida del Torró d’Agramunt és un reconeixement que se li va atorgar al típic torró d’Agramunt, que s’elabora tradicionalment des del 1741. Prèviament, va rebre la Q de qualitat, i l'any 2001 se li va donar aquesta indicació.

La principal tasca de la IGP és la promoció del Torró d’Agramunt per tal que es pugui conèixer arreu del món, Fèlix Valero.

P: Qui forma part de la Indicació Geogràfica Protegida del Torró d’Agramunt?

R: Fèlix Valero: Totes les empreses elaboradores del torró tradicional d’Agramunt. 

P: Quina és la seva principal funció?

R: Fèlix Valero: La principal tasca de la IGP és la promoció del Torró d’Agramunt per tal que es pugui conèixer arreu del món. A més, intentem desestacionalitzar-lo perquè es consumeixi durant tot l’any, més enllà de l'època nadalenca.

Indicació Geogràfica Protegida del Torró d'Agramunt.
Indicació Geogràfica Protegida del Torró d'Agramunt.

P: Quins són els requisits que ha de complir una empresa torronaire per formar part de la IGP?

R: Fèlix Valero: Nosaltres, per part d’Europa, tenim unes premisses que hem de seguir a l’hora d’elaborar aquest torró, hi ha molts controls abans de poder rebre aquest reconeixement. Els ingredients han de ser uns de determinats: les avellanes o també ametlles, la mel, el sucre o xarop de glucosa, el pa d'àngel que entrepana els torrons i les clares d'ou o bé el seu equivalent dessecat. I, òbviament, tots han de tenir una certa qualitat. I també s’ha de seguir un procés d’elaboració específic.

P: La sequera ha afectat la producció del torró d’Agramunt?

R: Zoe Valero: Sí, sobretot en relació amb la qualitat de la matèria primera, tot i que no ens podem queixar perquè ha estat molt millor del que ens esperàvem. El que ha variat són els preus, ja que el cost de l’avellana ha augmentat molt, i és un dels productes base del nostre torró tradicional, i això afecta de forma directa els preus del torró. Val a dir que ja l’any passat hi va haver un augment en el preu de les energies, la qual cosa es va veure reflectida en els preus dels torrons.

“A la Fira del Torró d’Agramunt hi ha un acte, el Torronaire d’Honor, on tots els Menestrals del Torró d'Agramunt van vestits de la mateixa manera, com a recordatori dels antics torronaires.”, Zoe Valero. 

P: Parlem de la història del Torró d’Agramunt.

R: Zoe Valero: Cal destacar que durant la Guerra Civil Espanyola es va perdre molta documentació, per la qual cosa no es pot saber exactament quina és la data a què es remunta, però les primeres receptes daten del 1741, en unes cartes d'una de les famílies nobles de la vila, la família Siscar. En aquestes cartes es descriu el nombre de persones que es dedicaven als diferents oficis que en aquell moment hi havia a la vila. Entre aquests oficis hi ha el de torronaire, que resulta ser l’ofici més nombrós, amb un total de set torronaires, els quals són el motiu que avui el torró agramuntí sigui on és.

Fèlix Valero: Diuen que Jaume I el Conqueridor es movia molt per la nostra vila, i quan va repoblar les terres valencianes hi van anar torronaires d’Agramunt, que van continuar amb la tradició d’elaboració del torró; aquí es feien amb avellana, i allà el feien amb ametlla.

Zoe Valero: Hi ha una anècdota molt curiosa i és que quan els torronaires d’Agramunt anaven a vendre els seus torrons en diferents aplecs i se’ls començava a conèixer, els torronaires d’altres llocs deien que eren d’Agramunt per poder vendre més. Els agramuntins van decidir col·locar una foto a les seves parades amb tots els de la vila. I tots vestien de pagès “endiumenjat”: els homes es cobrien el cap amb una barretina musca i les dones amb un mocador de seda blanc. A la Fira del Torró d’Agramunt hi ha un acte, el Torronaire d’Honor, on tots els Menestrals del Torró d'Agramunt van vestits de la mateixa manera, com a recordatori dels antics torronaires. 

"La Fira del Torró d'Agramunt és una de les millors de tot Catalunya", Félix Valero.

P: Què diferencia el torró agramuntí de la resta de torrons?

Torró tradicional d'Agramunt. © gastroteca.cat
Torró tradicional d'Agramunt. © gastroteca.cat

R: Zoe Valero: Primer de tot, la qualitat del producte. Hi dediquem molt de temps, des de la selecció de la matèria primera fins a l’elaboració de la massa, la qual cosa el fa únic.

Fèlix Valero: Sí, és únic aquest torró, perquè a banda de tot el seu procés d’elaboració, hi posem molta estima. 

P: Com animaríeu la gent a venir a la Fira del Torró i la Xocolata a la pedra d’Agramunt?

R: Zoe Valero: La Fira del Torró d'Agramunt és la fira més dolça de tot Catalunya i d’arreu, hi ha moltíssims espais per poder gaudir del torró de diverses maneres, hi ha les Aules del Tast i el Gust, per poder provar el torró, pròpiament, fent maridatges o inclús amb plats preparats, amb el producte estrella de la vila com a ingredient principal. Realment, animo tothom que pugui a venir a la Fira del Torró, ja que gaudiran de tot el món del dolç a través de molts tipus d’experiències.

Fèlix Valero: A més a més, jo puc parlar amb coneixement de causa, ja que fa 30 anys que vaig a fires, i puc dir que aquesta és una de les millors de tot Catalunya. Els assistents poden tastar els torrons abans de comprar-los, fem una cuita de torrons i tothom que passa pot degustar-los.