Ponts elabora 12.000 racions del seu tradicional ranxo per preparar els veïns per a la Quaresma

Redacció | Foto: Anna Berga (ACN)

Ponts ha celebrat aquest dimarts una nova edició de la Festa del Ranxo, l'acte popular més emblemàtic del municipi i que posa el punt al programa de Carnaval abans de l'inici de la Quaresma. Els responsables de cuinar aquest plat tradicional afirmen que han repartit entre 10.000 i 12.000 entre les persones que van assistir a la festa amb les seves olles o carmanyoles. Per elaborar l'àpat es necessiten, entre altres, 200 quilos de pollastre, 80 gallines, botifarra negra, mongetes, cigrons, patates, col i pasta, que des de primera hora del matí es cuinen a les 56 calderes que hi ha instal·lades a l'avinguda Font de Valldans. Enguany la festa ha retornat a aquest emplaçament després que el 2022 se celebrés a la plaça del Portalet per la pandèmia.

El ranxo rememora una tradició que s'origina, com a mínim, el 1875 i que tenia com a objectiu preparar els veïns del municipi per al període de Quaresma. Es tracta d'un plat calòric amb el qual s'ajuda a combatre el fred, tot el contrari de l'edició que s'ha viscut enguany, on el termòmetre ha arribat als 21 graus. Des de l'organització han afirmat que ha fet "molta més calor del normal" i, de fet, durant la jornada s'ha vist persones amb màniga curta i alguna que, fins i tot, ha utilitzat la tapa de l'olla que duia per ventar-se.

El Ranxo de Ponts s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust característic. La cap dels cuiners, Rosa Boix, ha explicat que les calderes s'han posat al foc a les 6 h del matí i ja no s'han tret fins a les dues del migdia, un cop tots els ingredients de l'àpat han quedat ben cuinats i a punt per servir a les persones que s'han apropat a la festa amb les seves olles o carmanyoles per endur-se'l a casa.

Per elaborar-lo, s'han utilitzat 56 calderes, dues menys que en l'edició passada que s'han substituït per una de més gran. Boix ha explicat que el "secret" perquè de les calderes en surtin 12.000 racions és afegir caldo en el moment de servir.

A l'acte hi ha assistit representats institucionals i polítics, entre ells la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, així com el president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller Josep Rull.

La tradició explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el ranxo. Avui, però, són pocs els que en continuen lliurant quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.